În an electoral, Angela Merkel pune pe primul loc creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă în Germania, în locul rezolvării crizei

Autor: Ioana Nita 06.01.2013
Anul acesta, prioritatea cancelarului german Angela Merkel nu va mai fi rezolvarea crizei datoriilor din Europa, ci creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă în Germania, dat fiind că în luna septembrie vor avea loc alegerile legislative la care cancelarul vrea să obţină un al treilea mandat, scrie Bloomberg.
 
“Pentru noi este clar că acestea (crearea de noi locuri de muncă şi creşterea economică – n.r.) susţin competitivitatea economică şi bunăstarea Germaniei”, a spus Angela Merkel la întâlnirea cu membrii partidului său Creştin-Democrat, care a avut loc săptămâna trecută în oraşul Wilhelmshaven din statul german Lower Saxony.
 
În declaraţia convenită la întâlnire, Uniunea Creştin Democrată face puţine referiri la criza datoriilor, fiind menţionate doar cele care vizează stabilirea unui buget corect şi cele care susţin căGermania nu va participa la o uniune a datoriilor din zona euro care s-ar putea realiza prin emisiunea unor obligaţiuni comune.
 
Dat fiind că cea mai mare economie a Europei încetineşte, o revenire a pieţelor de obligaţiuni din zona euro i-ar putea aduce cancelarului german mai multe voturi. Pieţele “s-au calmat” , a afirmat ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, care a sugerat ca Banca Centrală Europeană ar trebui să extindă programul de achiziţie de obligaţiuni din zona euro dacă este necesar, iar statele membre ale uniunii monetare ar trebui să îşi respecte angajamentele privind măsurile de austeritate. 
 
Discursul cancelarului german precede alegerile regionale din Lower Saxony, care vor avea loc pe 20 ianuarie şi pe care Uniunea Creştin Democrată a lui Angela Merkel vrea să le câştige pentru a rămâne la putere împreună cu partenerul său de coaliţie, partidul Liber Democrat. Regiunea Lower Saxony este al doilea stat ca mărime din Germania şi este, de asemenea, locul unde îşi are sediul central producătorul auto Volkswagen.