Cel care a făcut cei mai mulţi bani în criză, căsătorit cu o româncă, a pierdut 20% din banii investitorilor anul trecut

Autor: Roxana Pricop 08.01.2013

John Paulson, administratorul fondului de hedging care a câştigat miliarde de dolari în 2007 pariind pe spargerea bulei imobiliare din SUA, a raportat pierderi de peste 20% pentru primele 11 luni din 2012, care se adaugă la un minus de 50% în 2011, semn că profesionistul cotat drept un titan în industria fondurilor speculative şi-a pierdut din îndemânare.

Fondurile pe care le administrează au mai rămas cu 20 miliarde de dolari, faţă de 32 de miliarde de dolari în 2007.

Paulson, care este căsătorit din anul 2000 cu românca Jeni Zaharia, devenită ulterior Jenny Paulson, a recunoscut în mai multe rânduri în interviurile acordate publicaţiilor americane de business că a făcut greşeli şi a sfătuit investitorii să se gândească doar la viitor.

Potrivit Financial Times, fondul Advantage Plus, considerat un reper al managerului, a pierdut peste 20% în 2012, după ce în anul precedent pierderea a fost de peste 50%. În 2012, managerul a pariat pe intrarea în incapacitate de plată a Greciei şi pe un default al obligaţiunilor suverane europene, în special al Spaniei, riscuri care au fost depăşite în 2012.

În 2011 şi-a vândut în pierdere toate participaţiile pe care le deţinea la băncile americane Citigroup şi Bank of America, înainte ca acestea să-şi revină. În 2007, acelaşi fond a câştigat un randament de peste 150% în dolari, pariind pe prăbuşirea pieţei de ipoteci subprime din SUA.

Miliardarul a recunoscut că a făcut greşeli în ultimii ani subestimând criza din Europa şi încercând să profite de o revenire a economiei care nu a avut loc în loc să revină la strategia mai conservatoare pentru care este recunoscut. În 2011, managerul a pariat pe o revenire puternică a economiilor din criză, lucru care nu s-a întâmplat, iar fondurile au raportat pierderi semnificative diminuându-şi averea cu 13 miliarde de dolari. Pierderile reflectă "paşii neinspiraţi" ai managerului, precum încăpăţânarea de a rămâne cel mai mare investitor al Sino-Forest, când era evident că acţiunile grupului chinez de procesare a lemnului se prăbuşesc, şi menţinerea investiţiilor în mai multe companii financiare într-o perioadă în care investitorii şi-au pierdut încrederea în acestea. În 2007, Paulson administra fonduri cu active totale de 32 miliarde de dolari, iar astăzi activele fondurilor sunt estimate la 20 miliarde de dolari.

Potrivit FT, cele mai profitabile fonduri de hedging au fost în 2012 acelea care au cumpărat obligaţiuni greceşti, cum a fost fondul Third Point care a cumpărat obligaţiuni greceşti la un preţ de 17 cenţi pentru un euro de datorie, pentru ca apoi să îşi dubleze banii când Grecia a răscumpărat un euro de datorie cu 33 de cenţi. Câştigătoare au fost şi fondurile care au investit în produsele financiare cu activ suport ipotecile americane, raportând randamente de 40% în dolari în 2012.