O scrisoare a lui Iisus Hristos ar putea deveni cel mai râvnit şi mai valoros obiect din lume

Autor: Stelian Turlea 11.01.2013

Grete Tartler

Islam, repere culturale. Proba Orientului

Editura Paralela 45

Volumul reuneşte nucleul unor prelegeri privind islamul din perspectiva dominantelor culturale cu unele capitole modificate şi adăugite pe tematica interferenţelor oriental-europene apărute în volumul Proba Orientului, 1992. În formarea sa, identitatea europeană a avut de trecut, alături de "examenul" grec şi latin, câteva praguri cu inserţii ale culturii arabe, persane sau indiene, care au deschis perspective diferite asupra unor momente culturale fundamentale (de la lirica trubadurilor şi opera unor autori precum Dante, Goethe, Novalis, Gérard de Nerval etc., la nume mai puţin cunoscute în Europa, între care şi "primii poeţi" români, Anton Pann, Timotei Cipariu)

David Grossman

Până la capătul pământului

Editura Polirom

Traducere din ebraică şi note de Ioana Petridean. Romanul a fost distins în 2009 cu premiul Albatross, acordat de Fundaţia Günter Grass din Germania, şi în 2011 cu premiile Medicis Etranger şi JQ Wingate. A mai fost considerat "cartea anului 2011" în Franţa de către criticii de la revista "Lire". Este unul dintre cele mai apreciate romane-manifest contemporane împotriva războiului. Plasat în contextul confruntărilor dintre israelieni şi palestinieni, romanul este o poveste despre iubire şi prietenie, în care istoria intervine mereu cu brutalitate în destinul indivizilor.

"Până la capatul pământului este capodopera lui Grossman. Flaubert a creat-o pe Emma, Tolstoi pe Anna, iar acum o avem pe Ora lui Grossman, protagonista unei cărţi zguduitoare, superbe, memorabile." (Paul Auster)

Ken Follett

O lume fără sfârşit

Editura RAO

Două volume. Traducere din limba engleză de Andreea Şeler. După "Stâlpii pământului", un roman formidabil a cărui acţiune se petrecea în Anglia secolului al XII-lea şi avea în prim-plan construcţia unei catedrale, Editura RAO publică o nouă carte la fel de voluminoasă a acestui autor britanic foarte cunoscut. Acţiunea noul roman se petrece la două secole după acţiunea precedentului. Patru copii ajung să fie martorii unei crime petrecute în inima pădurii... un eveniment care le va marca şi condiţiona vieţile adulte în moduri pe cât de imprevizibile, pe atât de dramatice. O poveste despre ambiţie, iubire, lăcomie şi răzbunare, de un realism cutremurător. "O frescă bine documentată a Evului Mediu târziu... O lectură care-ţi taie efectiv răsuflarea." - Los Angeles Time

Mary Higgins Clark

Anii pierduţi

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Bianca Paulevici. Mary Higgins Clark este considerată regina suspansului din America, iar "Anii pierduţi" este cel mai recent roman al său. "Jonathan Lyons - spune editura -, specialist în Biblie, crede că a descoperit cel mai rar pergament din lume - o scrisoare a lui Iisus Hristos. Un pergament furat din Biblioteca Vaticanului prin anii 1500, care, dacă ar fi autentificat, ar putea deveni cel mai venerat document din istorie şi, cu siguranţă, cel mai râvnit şi mai valoros obiect din lume. Sub promisiunea că vor păstra secretul, Jonathan se consultă cu câţiva experţi. După doar câteva zile, Jonathan este găsit mort în propriul birou, iar soţia lui, bolnavă de Alzheimer, este descoperită într-un dulap, incoerentă şi strângând la piept arma crimei. Şi-a ucis oare soţul într-un acces de gelozie, aşa cum afirmă poliţia? Sau moartea lui trimite la o chestiune mai amplă: cine a intrat în posesia pergamentului nepreţuit, acum dispărut? Răspunsul îl va da fiica lor, în vârstă de douăzeci şi opt de ani."

James Patterson şi Gabrielle Charbonnet

Vrăjitor şi vrăjitoare

Editura Leda

Traducere din limba engleză şi note de Cristina Ghidoveanu. Primul volum al încă unei serii fantasy, la alcătuirea căreia a contribuit unul dintre cei mai îndrăgiţi romancieri americani, James Patterson. Romanele acestuia s-au vândut în peste 260 de milioane de exemplare în mai bine de 40 de ţări. Coatoarea sa a publciat zeci de cărţi pentru copii. Toţi copiii trebuie să se supună unui guvern totalitar numit Noul Ordin; sau să moară. Pentru Wisty, o fată de 15 ani, şi fratele ei Whit, de 17, viaţa se schimbă la 180 de grade când sunt luaţi într-o noapte de lângă părinţii lor şi închişi într-o temniţă secretă pentru o vină despre care ei nu ştiu nimic. Judecaţi într-o parodie de proces, sunt condamnaţi la moarte. Dar cei doi descoperă că au puteri supranaturale, care îi pot salva. Magia este la ea acasă!

Susan Cooper

Potirul de sub stâncă

Seria Tărâmul întunericului - 1

Editura Corint Junior

Traducere din limba engleză de Sorin Petrescu. "Susan Cooper - scrie revista "Psychology Today" - se numără printre puţinii autori contemporani înzestraţi cu acele calităţi - imaginaţie vivace, forţă narativă şi viziune morală - de care este nevoie pentru a crea o confruntare magistrală între Bine şi Rău, asemeni celei din operele lui Tolkien sau C.S. Lewis. Cooper se înscrie în aceeaşi tradiţie." Cratea de faţă este considerată printre cele mai bune romane fantasy. Printre eroi, fireşte, un grup de adolescenţi. Când Răul atacă din nou lumea, trei copii - Jane, Simon şi Barney Drew - descoperă un manuscris vechi şi pornesc într-o aventură pasionantă şi înspăimântătoare, pe urmele unui potir legendar ascuns cu multe secole în urmă. Cei trei înfruntă forţele Răului cu ajutorul unui unchi care păzeşte un secret teribil.