Cine sunt, ce studii şi ce experienţă de muncă au secretarii de stat din Guvernul Ponta

Autor: Adelina Mihai 10.01.2013

Fie că sunt doctori, ingineri sau absolvenţi ai facultăţilor de management în provincie, secretarii de stat numiţi în Guvernul Ponta şi-au început cariera politică în oraşele natale în urmă cu mulţi ani şi au mai ocupat funcţii de conducere în administraţia centrală, atunci când era PSD sau PNL la putere. Activitatea lor politică a fost din nou recompensată printr-o funcţie în administraţia centrală plătită cu un salariu lunar de 1.000 de euro net.



Trei viceprim-miniştri (dintre care doar doi cu portofoliu), 17 miniştri cu portofoliu, 9 miniştri delegaţi şi 60 de secretari de stat - fiecare dintre ei cu câte o echipă de consilieri - aşa arată, în linii mari, structura guvernului Ponta.

ZF a făcut o analiză a CV-urilor celor 37 de secretari de stat numiţi până în prezent în ministerele din guvernul Ponta, deşi premierul nu a dat încă hotărâri de guvern cu toate nominalizările celor care vor ocupa această funcţie. Secretarii de stat dintr-un minister reprezintă echivalentul managerilor din linia I dintr-o companie privată prin prisma puterii de decizie şi de aceea este importantă pregătirea lor în plan educaţional, dar şi profesional.

Doctori în drept, în economie sau în inginerie, o mare parte dintre secretarii de stat care şi-au ocupat deja fotoliile în administraţia centrală au deţinut funcţii similare şi în timpul guvernării foştilor premieri Adrian Năstase sau Călin Popescu-Tăriceanu sau au o experienţă de muncă semnificativă în ministerul în care au fost numiţi, dar şi în cadrul unor companii private. Spre exemplu, Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, este doctor în economia agrară (ASE) şi s-a ocupat în ultimii 14 ani de probleme de agricultură la reprezentanţa României la UE în Bruxelles, iar anterior a lucrat tot în Ministerul Agriculturii. Nu întotdeauna studiile sau experienţa îi califică pentru o funcţie de secretar de stat în ministerul în care au fost numiţi totuşi. Petru- Radu Păun Jura, secretar de stat la Ministerul Muncii, este absolvent al Instititutului de Mine Petroşani şi al Facultăţii de Drept Bucureşti, iar în perioada 2004-2008 a fost primar al oraşului Simeria. El a mai fost consilier de stat pe politici sociale la Preşedinţia României şi secretar de stat la Muncă (1997 - 1998).

"În funcţiile de secretari de stat sunt numiţi cei care au fost loiali din punct de vedere politic. Bine ar fi ca această loialitate să fie dublată şi de o bună pregătire sau experienţă profesională şi de dorinţa de a face bine în interesul societăţii, însă de multe ori nu se întâmplă acest lucru", este de părere profesorul universitar Emil Bălan, specialist în drept public, care lucrează în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Salariul unui secretar de stat este de 1.000 de euro net pe lună, iar fiecare minister are, în medie, câte doi-trei înalţi funcţionari publici care ocupă această funcţie şi care au dreptul să îşi angajeze până la patru consilieri (care nu câştigă mai mult de 500 de euro net pe lună). Intenţia premierului, exprimată de mai multe ori de la preluarea mandatului, este aceea de a reduce numărul de angajaţi din structurile de conducere ale ministerelor.

"Componenta salarială ar fi poate importantă şi motivantă în cazul în care aceste funcţii s-ar ocupa prin concurs", mai spune profesorul Emil Bălan, care este şi preşedintele Societăţii Academice de Ştiinţe Administrative.

De altfel, chiar ieri, vicepremierul Liviu Dragnea, care este şi ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a spus, după şedinţa de guvern, că numărul de secretari de stat nu va depăşi 60 de persoane.

"După ce se adoptă toate hotărârile de reorganizare pentru toate ministerele, atunci o să vedem care este numărul total al secretarilor de stat. Pot estima că o să ajungă numărul total al secretarilor de stat undeva înspre 60, între 55-60, dar este o estimare. Trebuie să vedem fiecare ministru cu ce propunere de guvern vine", a spus Dragnea, citat de Mediafax.

Gabriel Oprea, viceprim-ministru

Sevil Shhaideh, secretar de stat

A fost anterior director al Direcţiei Generale de Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi a absolvit Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică din cadrul ASE.

Iulian Matache, secretar de stat

De profesie inginer (absolvent al Facultăţii de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri) şi licenţiat în Drept în 2011, el a fost anterior secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (din mai anul trecut) şi directorul executiv al direcţiei de dezvoltare din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea.

Cristian Barhalescu, secretar de stat

A fost directorul agenţiei de turism Icar Tours Constanţa şi de-a lungul timpului a avut mai multe funcţii de conducere în agenţii de turism; are un MBA la Institutul Naţional de Dezvoltare Economică oferit pe plan local împreună cu ASE şi a absolvit Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor la Iaşi.

Achim Irimescu, secretar de stat

Doctor în economia agrară (ASE), a lucrat în ultimii 14 ani la reprezentanţa permanentă a României la UE în Bruxelles, unde a fost ministru-consilier, şef secţie agricultură şi reprezentant în Comitetul Special Agricol. În perioada 1990-1998 a lucrat tot la Ministerul Agriculturii, întâi în funcţia de consilier superior şi apoi ca şef serviciu.

Dumitru Daniel Botănoiu, secretar de stat

Doctor în Ştiinţe Agricole (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară), a lucrat în perioada 2011- 2005 ca director al Societăţii Naţionale a Produselor Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii, dar şi în firme sau organizaţii private din acest sector.

Gheorghe Albu, secretar de stat

A lucrat ca expert în Camera Deputaţilor, ca secretar de stat în Ministerul Agriculturii (2007 - 2009) şi ca director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Constanţa. Are diplomă de doctor obţinută la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Bucureşti.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget

Gheorghe Gherghina, secretar de stat

Are o experienţă de peste 20 de ani de muncă în cadrul Ministerului Finanţelor şi este doctor în economie. A lucrat şi în Banca Naţională, dar şi la operatorul aerian Tarom, a fost profesor universitar şi este secretar de stat din 2009.

Enache Jiru, secretar de stat

A fost şef al Trezoreriei şi a lucrat la Banca Naţională până în 2000, a mai fost vicepreşedinte la CEC, după care a mers la Ministerul Finanţelor. În perioada 2009-2010, a fost preşedinte al Comisiei de Selecţie a Administratorului pentru Fondul Proprietatea.

Claudiu Doltu, secretar de stat

Doctor în economie, a participat la realizarea primei Strategii Economice în perspectiva aderării la UE (1998), a programului economic al Guvernului pentru anul 2000, în 1999 a fost consilier economic al preşedintelui Emil Constantinescu, iar între anii 2000 şi 2003 a fost consilier al guvernatorului BNR. A mai fost secretar de stat la Finanţe în perioada 2005 - 2006.

Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni

Bogdan Lucian Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice

Lucrează în MAE din 1996, începându-şi activitatea în cadrul Direcţiei Juridice şi Tratate; ocupă funcţia de secretar de stat din februarie 2009. Doctor în ştiinţe juridice, specializarea drept, este lector universitar în cadrul Catedrei de Drept Public a Facultăţii de Drept - Univ. Bucureşti.

George Ciamba, secretar de stat

Lucrează în MAE din 1990, iar anterior a fost ambasador al României în Republica Elenă, a mai fost ambasador al României în Turcia, precum şi reprezentant permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră. Este absolvent al Facultăţii de Inginerie Electronică.

Ovidiu Dranga, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi diplomaţie publică

A fost consilier de stat, şeful cabinetului diplomatic al preşedintelui Emil Constantinescu (1996-2000) şi este director de programe în board-ul Institutului Liberal "I.C. Brătianu". Este absolvent al Facultăţii de Istorie-Filosofie al Universităţii Bucureşti şi a predat la Facultatea de Ştiinţe Politice şi la secţia de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene a Facultăţii de Litere - şi a fost lector invitat la Universitatea Naţională de Apărare.

Sebastian Huluban, secretar de stat pentru politica de apărare şi planificare

Doctor în Istorie (2012, Universitatea din Bucureşti) şi licenţiat în Ştiinţe Politice, a mai lucrat în Ministerul Apărării în perioada 2002- 2011, întâi ca expert şi apoi ca şef secţie, iar în perioada 2011-2012 a fost consultant în management la Editorial SRL.

Dan Tătaru, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului

Absolvent al Facultăţii de Management din Bacău, a fost consilier la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, referent-colaborator la Comisia de Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor şi consilier la Consiliul Judeţean Bacău. A fost manager în mai multe departamente în firmele Edelweiss Bacău şi Tohani Prahova.

Floarea Şerban, secretar de stat pentru armamente

Doctor în ştiinţe juridice, în domeniul drept, lucrează în acest domeniu din 1973, cele mai recente funcţii deţinute fiind cele de locţiitor al şefului Reprezentanţei militare a României la NATO şi UE la Bruxelles şi şeful Direcţiei pentru relaţia cu Parlamentul şi asistenţă juridică din Ministerul Apărării.

Constantin Cătălin Chiper, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile Prefectului

Anghel Andreescu, secretar de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publi

Ocupă această funcţie din noiembrie 2012, însă a mai ocupat-o şi în perioada 2005-2009; între timp, a fost profesor univ. dr. asociat la Universiatea Naţională de Apărare "Carol I", Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, Academia de Poliţie şi Universitatea din Piteşti.

Bogdan Tohăneanu, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi Guvernul

În ultimii 7 ani a fost consilier parlamentar în Camera Deputaţilor; licenţiat în Ştiinţe Administrative, a mai fost şef serviciu la Primăria Sectorului 6 şi şef birou la Primăria Snagov.

Simona Maya Teodoroiu, secretar de stat

Doctor în drept, a mai lucrat ca expert guvernamental (1998-2000), director şi secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi este lector universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Florin Aurel Moţiu, secretar de stat

A fost timp de 9 ani judecător la Curtea de Apel Timişoara, preşedinte al secţiei comerciale şi de contencios-administrativ la Tribunalul Timiş şi judecător la Tribunalul Timiş şi la Judecătoria Timişoara. Doctor în drept comercial al Universităţii de Vest din Timişoara, este lector în cadrul acestei instituţii de învăţământ din 2000.

Ovidiu Puţura, secretar de stat

A lucrat până în 2009 la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, apoi a fost detaşat ca director la Ministerul Justiţiei. A concurat pentru un post în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar nu a câştigat alegerile.

Lucia Ana Varga, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură

Elena Dumitru, secretar de stat

Anterior, a fost secretar general adjunct în Ministerul Mediului şi Pădurilor. Ea a lucrat mai mulţi ani în cadrul acestui minister, unde a fost şi director general al Direcţiei de Deşeuri.

Un post vacant de secretar de stat

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie

Maria Grapini, ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism

Adrian Ciocănea, secretar de stat

A fost anterior şef al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) în Guvernul Tăriceanu. În 2008 a fost deputat din partea PNL în Comisia pentru politică externă, iar în perioada 2004 -2006 a fost secretar de stat în Ministerul Integrării Europene. Este doctor în inginerie la Politehnică.

Gelu Ştefan Diaconu, secretar de stat

A lucrat mai bine de 10 ani în cadrul Ministerului Finanţelor, unde a fost vicepreşedinte al Fiscului şi şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, dar şi director general adjunct în cadrul Direcţiei de Soluţionare a Contestaţiilor. Este economist, absolvent al Facultăţii de Finanţe-Contabilitate la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Mihai Adrian Albulescu, secretar de stat

A obţinut diploma de doctor în cadrul Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti, unde a şi lucrat ca asistent sau conferenţiar, iar timp de trei ani a fost inginer la Upetrom. A fost membru în comisiile de examinare pentru acordarea gradelor instalatorilor autorizaţi de către Autoritatea de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale.

Bebe-Viorel Ionică, secretar de stat

A fost vicepreşedinte al organizaţiei PSD din Gorj, are experienţă de peste 30 de ani în domeniul comunicaţiilor şi face afaceri în piaţa media locală. A terminat cursurile Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare din Craiova în 1981.

Teodor Negruţ, secretar de stat

De profesie inginer electronist (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca), a lucrat mai bine de 16 ani în cadrul producătorului de materiale de construcţii Macon Deva, în perioada 2007- 2010 a administrat propriile firme de dezvoltare imobiliară, iar în ultimii doi ani a fost directorul sucursalei din Hunedoara al BCR Asigurări.

Raed Arafat, secretar de stat şi prim-adjunct al ministrului

A fost numit subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii în 2007, iar în 2012 a fost timp de o lună şi jumătate ministrul interimar al sănătăţii. Este fondatorul serviciului de urgenţă SMURD, iar la nivelul ministerului responsabilitatea sa este sistemul de urgenţă.

Două poziţii de secretar de stat vacante

Mihnea Cosmin Costoiu, ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică

Stelian Fedorca, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar

Vicepreşedinte al PNL, a fost anterior director al Colegiului "Mihai Eminescu" din Bucureşti. Anterior, a fost inspector şcolar general al Capitalei în perioada 2007-2009 şi director al Direcţiei Politici Educaţionale din ministerul de resort.

Gigel Paraschiv, secretar de stat pentru învăţământul superior

Doctor în inginerie mecanică (Politehnică), este din 1992 profesor la Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice din cadrul Universităţii Politehnice, instituţie în care a deţinut

de-a lungul timpului mai multe funcţii de conducere. În 2009 a fost director general al Direcţiei Strategii privind Corelarea Sistemului de Învăţământ cu Piaţa Muncii tot în Ministerul Educaţiei.

Király András György, secretar de stat pentru învăţământul minorităţilor

A fost reconfirmat în funcţia de secretar de stat, pe care o ocupa încă de pe vremea ministrului Daniel Funeriu (februarie 2010), când a fost numit de către premierul Emil Boc. Anterior, el a fost director al Liceului "Csiky Gergely" din Arad şi deputat UDMR în perioada 2004-2008. A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai".

Doina Adriana Pană, ministrul delegat pentru dialog social

Georgeta Bratu, secretar de stat

Absolventă a Facultăţii de Contabilitate la ASE, a lucrat din 2008 până în prezent în funcţia de consilier parlamentar la Comisia pentru Muncă din Senat. Anterior a lucrat în direcţiile de asistenţă socială şi pensii din cadrul Ministerului Muncii atât la nivel central, cât şi în ţară.

Denisa Oana Pătraşcu, secretar de stat

Doctor în dreptul muncii (Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza), a fost anterior consilier parlamentar în Senat, consilier juridic şi secretar de stat tot în Ministerul Muncii. Are 33 de ani şi este membru PNL.

Petru-Radu Păun Jura, secretar de stat

Este absolvent al Instititutului de Mine Petroşani şi al Facultăţii de Drept Bucureşti şi a fost în perioada 2004-2008 primar al oraşului Simeria. A mai fost consilier de stat pe politici sociale la Preşedinţia României şi secretar de stat la Muncă (1997 - 1998).

Ministerul Fondurilor Europene este în plin proces de organizare, iar până când nu se va adopta o hotărâre de guvern nu se ştie cine vor fi secretarii de stat. Nu a fost desemnată încă nici persoana responsabilă de relaţiile cu presa în acest minister.

Două sau trei posturi de secretar de stat vacante

Septimiu Buzaşu, secretar de stat

A fost anterior şef serviciu utilităţi la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri, iar din 2008 până în 2010 a fost consilier economic la Ambasada României la Dakar. A mai fost secretar de stat la Transporturi în perioada 2007-2008, dar şi în perioada 2005-2006.

Sergiu Nistor, secretar de stat

Doctor în arhitectură, a fost şef al Catedrei de conservarea patrimoniului din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti. A lucrat în Ministerul Culturii în perioada 2001 - 2008.

Victor Opaschi, secretar de stat

A fost mai bine de nouă ani consilier al preşedintelui Ion Iliescu la Palatul Cotroceni, la departamentul de politică internă al Administraţiei Prezidenţiale.

Noul minister se va înfiinţa pe structura Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, însă nu au fost încă desemnaţi secretarii de stat.