Greenaway a pus ochii pe Brâncuşi

Autor: Ziarul de Duminica 11.01.2013

From Bucharest to Paris

Peter Greenaway (foto 1), părintele unor filme-cult precum The Draughtsman's Contract, The Belly of an Architect sau The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover a venit frecvent în ultimii ani în România, cu ocazia numirii sale în funcţia de preşedinte de onoare al Festivalului Internaţional de Film Experimental BIEFF. În 2005, inclasabilul, iconoclastul regizor britanic făcea valuri în presa română cu nişte declaraţii deloc măgulitoare: "România este invizibilă în lume", "nu a oferit nimic culturii europene" (Suplimentul de Cultură). În acelaşi interviu a mărturisit însă şi că îi place Brâncuşi, dar a precizat că, în aceeaşi perioadă, existau la Paris şi "alţi artişti care făceau acelaşi lucru. Hans Arp, de exemplu". Pe de altă parte, în opinia aceluiaşi Greenaway, sculptorul "nu ar fi fost niciodată descoperit dacă ar fi rămas aici". Ei bine, în cele din urmă, geniul din Hobiţa a intrat puternic în atenţia regizorului, care, potrivit Adevărul, ar fi demarat proiectul cinematografic "Brâncuşi from Bucharest to Paris" (titlu provizoriu). Filmul urmăreşte parcursul sculptorului român de la plecarea sa din satul gorjean Hobiţa, pe jos, până la Paris, la începutul anilor 1900. Regizorul britanic, cunoscut şi ca pictor, a semnat peste 60 de filme, dar şi expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă.

Îmbătrânind fără părere de rău

Hai să trăim toţi împreună (în original Et si on vivait tous ensemble - foto 2) este o comedie nonconformistă despre un grup de amici septuagenari din Paris ajunşi la vîrsta a treia spre a patra. Filmul va avea premiera azi, 11 ianuarie, la Cinema Studio. Hai să trăim toţi împreună este regizat de Stéphane Robelin şi îi are în distribuţie pe: Geraldine Chaplin, Jane Fonda, Daniel Brühl, Claude Rich, Pierre Richard şi Guy Bedos.
Hai să trăim toţi împreună a fost selectat în programul Piazza Grande, la cea de-a 64-a ediţie a festivalului internaţional de film de la Locarno. Pe Annie, Jean, Claude, Albert şi Jeanne îi leagă o prietenie veche, de mai bine de 40 de ani. Acum, când memoria începe să dea rateuri, cînd tensiunea o mai ia la galop şi spectrul casei de bătrâni apare la orizont, cei cinci pensionari iau o decizie pe cât de curajoasă, pe atât de neaşteptată: aceea de a trăi împreună acasă, în loc de a se interna pe rând la un azil.
La început, ideea pare nebunească, riscând să-i intrige pe cunoscuţi, iar lor să le stârnească amintiri comune mai vechi. Pe de altă parte, o aventură formidabilă e pe cale să înceapă: aceea a unei mici comunităţi de septuagenari, chiar şi în formula aceasta impară de cinci.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu - 20 de ani

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu anunţă oficial perioada de desfăşurare a celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc în perioada 7 - 16 iunie 2013 (foto 3, în imagine o secvenţă din The Stockholm Syndrome, prezentat la Sibiu în 2012). Ediţia aniversară de 20 de ani a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu îşi propune să continue tradiţia unei oferte culturale la cel mai înal nivel. Timp de zece zile oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, în peste 60 de spaţii de joc, printre care pieţe publice, biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol. "Probabil că perioada 7 - 16 iunie vine ca o surpriză pentru că obişnuiam să organizăm Festivalul pe o perioadă de zece zile, începând cu ultima vineri din mai. Totuşi, credem că alegerea noastră e una bună şi firească având în vedere că jumătatea lunii iunie este mult mai însorită decât finalul lunii mai. Pentru noi spectacolele de stradă reprezintă o investiţie importantă, oferind publicului larg o oportunitate extraordinară de petrecere a timpului liber alături de prieteni şi familie." a declarat Constantin Chiriac, directorul Festivalului de la Sibiu. Ediţia aniversară din 2013 va fi marcată printr-un eveniment de gală organizat la Sala Thalia din Sibiu, în data de 15 iunie. Acest eveniment, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale din Europa, unic în felul său ca amploare, a contribuit în mare măsură la dezvoltarea regiunii, în special din momentul în care oraşul a primit titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2007. Pe lângă beneficiile anului 2007 - activitatea turistică, spre exemplu, a crescut cu 14 % faţă de anul precedent - titlul a făcut ca Sibiul să devină şi mai atractiv şi cunoscut la nivel european. Sibiu 2007 este unul dintre cele mai bune exemple de impact pozitiv pe care evenimentele culturale îl pot avea asupra orașelor și a cetățenilor europeni." adaugă Androulla Vassiliou, Comisarul European pentru Educaţie, Formare, Cultură şi Tineret.

Record la box-office

În doar două luni de la lansarea în cinematografe, comedia romantică Minte-mă frumos (foto 4), distribuită de MediaPro Distribution, a reuşit să depăşească orice aşteptări şi a înregistrat venituri de peste 956.000 lei, cu 55.629 de spectatori până în prezent, devenind astfel cea mai profitabilă lansare de film românesc din ultimii 10 ani. Cu o distribuţie impresionantă, avându-i ca protagonişti pe Diana Dumitrescu şi Andi Vasluianu, Minte-mă frumos relatează o poveste modernă, plină de umor, care a cucerit publicul român în doar câteva zile de la lansare. Astfel, în primul weekend, filmul a adus în sălile de cinema nu mai puţin de 14.011 spectatori şi venituri de aproximativ 229.000 de lei, înregistrând cele mai bune rezultate din ultimii ani pentru un debut de film românesc. După acest record, comedia a continuat să cucerească inimile românilor, care au venit în număr impresionant la întâlnirea cu actorii preferaţi din caravana organizată în oraşele: Timişoara, Arad şi Cluj. Aici, actoriiAndi Vasluianu, Diana Dumitrescu, Marius Damian, regizorul Iura Luncaşuşi producătorul Ducu Ion au semnat autografe, au făcut poze şi au răspuns întrebărilor publicului prezent.

Minte-mă frumos spune povestea a doi tipi simpatici din Bucureşti, care duc o viaţă cât se poate de neobişnuită… Dani (Andi Vasluianu) e part-time furnizor de servicii IŢ şi part-time gigolo, iar Toni (Marius Damian) e full-time… hacker iscusit care îşi înşeală partenerul de viaţă - computerul - cu o tipă cunoscută pe Internet, Oana (Antoaneta Zaharia). Dana (Diana Dumitrescu) şi Oana, ucenice cofetare şi colege de apartament, sunt cum nu se poate mai diferite. Dana, tipa senzuală, suceşte capetele bărbaţilor oriunde apare, pe când Oana iubeşte foarte mult prăjiturile, de unde şi formele mai rotunjoare. Şi cum era de aşteptat, când discuţiile lungi pe chat nu pot rămâne veşnic virtuale, Toni şi Oana îşi dau întâlnire faţă-n faţă. Dar există o problemă majoră: Toni nu seamănă deloc cu poza de profil, iar Dani ajunge la întâlnire în locul lui. Dar oare la întâlnire se prezintă chiar Oana? Sau fiecare dintre cei patru… minte frumos?

Chaostar la Râşnov

Ghost Gathering 2013 va avea loc în perioada 12-13 iulie 2013. Cea de-a doua ediţie a festivalului de la Râşnov reuneşte cei mai valoroşi artişti din sfera muzicii Neofolk, Neoclassic Darkwave, Post Rock şi Metal. Primul nume de pe afişul festivalului vine din Grecia în premieră absolută la Chemarea Spiritelor din Râşnov: Chaostar (foto 5).

Un proiect esenţial pentru scena Neoclassic Darkwave, Chaostar are patru albume în palmares în peste 10 ani de existenţă şi este organizat în forma unui ansamblu vocal-instrumental gotic intepretând cu mare succes impresionante oratorii contemporane. Chitaristul Septicflesh, Christos Antoniou, un artist desăvârşit în şcolile de muzică din Anglia, a construit şi a dezvoltat Chaostar, iniţiativă pornită în urma succesului Septicflesh -"The Eldest Cosmonaut" din 1998; un moment definitoriu pentru muzica clasică prezentă în contextul Metal.

Ansamblul Chaostar propune un amestec rafinat de muzică clasică şi experimentală, la polul opus de Septicflesh, chiar dacă în componenţa proiectului se regăsesc artişti membrii în ambele proiecte. În prezent, artiştii lucrează la înregistrarea unui nou material anunţând prezenţa pe următorul material a vedetelor Evil D. şi Fernando Ribeiro. Prin urmare, pe scena Ghost Gathering 2013 se vor asculta şi piese noi, marca Chaostar.

Ghost Gathering II: "The Call For Spirits" propune o experienţă spirituală inedită călătorilor prin ţara Bârsei care vor ajunge pe Valea Cetăţii Râşnov în luna iulie. Ghost Gathering s-a dezvoltat ca o alternativă a evenimentelor urbane orientată către natură, muzică "non-mainstream", schimb intercultural şi promovarea valorilor autohtone la nivel internaţional. La prima ediţie au participat peste 50 de muzicieni, printre care amintim, Secrets of The Moon, Trobar de Morte sau Leafblade.

Muzică pentru cei mici

Universitatea populară Dalles şi centrul alternativ de educaţie prin muzică Themis au organizat luni 7 ianuarie 2013, la Sala Dalles, un interesant concert educativ şi interactiv pentru elevi (foto 6). În partea I, a fost pusă în scenă "Crăiasa Zăpezilor", o adaptare după Hans Christian Andersen pe muzică de Robert Schumann şi George Enescu. Povestea este interesantă pentru cei care ştiu să viseze şi pentru cei care vor să afle cât de importantă este prietenia pentru a reuşi in cele mai dificile etape ale vieţii noastre. Muzica unor compozitori de renume ca Schumann şi George Enescu ne ajută să pătrundem în sufletele celor buni şi sinceri, ale celor mici care reuşesc să scape de neliniştea singurătăţii prin cultivarea prieteniei cu copii pe măsura lor. Prin repertoriul muzical, calitatea imaginilor create special de un artist plastic si universalitatea mesajului, evenimentul este interesant şi pentru adulţi. Partea a II-a conţine un atelier de audiţie muzicală pentru elevi, cu momente muzicale interactive prezentate de elevi de la Colegiul Naţional de Muzică George Enescu. Prin organizarea de concerte cu artişti elevi şi spectatori elevi, se creează pentru ambele categorii oportunitatea exercitiului artistic. Copiii care studiază muzica au ocazia de a cânta în faţa unui public real. Copiii din public dezvoltă deprinderi de a asculta muzică, atenţia lor fiind mai mare în cazul în care interpreţii sunt din aceeaşi generaţie. Miniconcertul a fost însoţit de explicaţii şi dialog între narator, prof. Smaranda Ilea, interpreţi şi public. Prin caracterul de atelier interactiv, s-a eliminat complet bariera dintre scenă şi sală.

Îngerii, whisky-ul şi scoţienii

The Angels' Share (tradus Partea îngerilor) este ultimul film al regizorului Ken Loach şi a avut premiera în România, în ultima parte a lunii decembrie. The Angels' Share (foto 7) este o comedie plasată în Scoţia şi spune povestea unor adolescenţi fără nici un viitor din suburbiile Glasgow-ului care se hotărăsc să-şi schimbe viaţa. Scenaristul Paul Laverty vorbeşte despre contextul în care i-a venit ideea scenariului: "Lumea whisky-ului este plină de ciudăţenii, lucru care o face extrem de atractivă. Spre exemplu, cînd am auzit că undeva în Scoţia, depozitul unei distilerii este păzită de un cîrd de gîşte, mi-am dat seama ce potenţial comic uriaş rezidă în asta". "Există ceva exotic legat de acele mii de butoaie în care whisky-ul se maturează pe întuneric, verificat fiind din cînd în cînd de către producător, ca un magician... Vă spun, nu e cel mai bun loc pentru a petrece ore întregi filmînd, întrebaţi echipa!"Ceea ce mă fascinează pe mine este cît de mulţi tineri scoţieni nici măcar nu au gustat vreodată băutura lor naţională". În film apare un expert în whisky care îşi joacă propriul rol: Charlie Maclean (numele din film: Rory McAllister). În film, el trebuie să ateste provenienţa unui butoi de whisky foarte rar care se vinde la o licitaţie. Şi el fără nici un fel de experienţă actoricească: "Ultima dată cînd am urcat pe o scenă a fost Doctor Faustus, în şcoală". "Ceea ce am pus de la mine în scenariu a fost găselniţa aceasta cu butoiul de whisky extrem de rar. Un fel de Holy Grail al whisky-ului. Povestea e oarecum reală. Malt Mill a fost o distilerie din cadrul fabricii Lagavulin (în Islay) care s-a închis în 1962. Aşa că whisky-ul acela a dispărut de tot. În lume mai există doar trei sticle de Malt Mill, din care două se suspetează că ar fi falsificate. Colecţionarii din întreaga lume ar da oricît pentru o sticlă de Malt Mill, să nu mai vorbesc dacă s-ar descoperi un butoi întreg pe undeva, cum se întîmplă în film..."