Ce a raspuns premierul Ponta la intrebarea adresata de ZF daca considera bugetul anului 2013 pro crestere economica sau limitativ

Autor: Claudia Medrega 10.01.2013

Guvernul isi propune sa mizeze pe disciplina bugetara, in loc de austeritate, pe dezvoltare - prin investitii publice si sprijinirea mediului privat - si pe echitate sociala, a declarat premierul Victor Ponta la prezentarea raportului privind Starea Natiunii.

„Filosofia noastra este o schimbare fundamentala fata de ultimii ani. Nu o luati ca pe un repros, pentru ca sunt conditii istorice pe care doar istoria le poate judeca, dar, in ultimii patru ani, de la sfarsitul anului 2008 principalele elemente de politica fiscal-bugetara au fost austeritatea, subdezvoltarea - pentru ca evident cand tai foarte mult ai si subdezvoltare, care s-a vazut in scaderea PIB -, precum si inechitatea - faptul ca taierile si masurile de austeritate s-au aplicat impotriva regulilor de echilibru social. Propunem in loc de austeritate disciplina bugetara - ceea ce este un pic altceva, evident dezvoltare – prin ceea ce incercam sa facem in zona de investitii publice si de sprijinire a mediului privat, si echitate sociala”, a raspuns premierul Ponta la intrebarea adresata de ZF daca considera bugetul anului 2013 pro crestere economica sau limitativ.

Guvernul a stabilit pentru acest an o tinta de crestere economica de 1,8%. Proiectul de buget pentru 2013 a fost construit pe un PIB de aproximativ 140 mld. euro si un curs de 4,5 lei/euro, veniturile totale fiind de 46 mld. euro si cheltuielile de 49 mld. euro.

Ramane de vazut ce parere vor avea despre estimarea PIB si despre parametrii bugetari reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, care sosec saptamana viitoare la Bucuresti.

Guvernele care s-au perindat de-a lungul anilor au promovat, în mod uzual, proiecte de buget optimiste şi au prognozat venituri bugetare mult mai mari comparativ cu încasările din anul precedent. În condiţiile în care autorităţile s-au bazat pe ipoteze nefundamentate, care au fost repede infirmate de realitate, a fost nevoie de aplicarea de măsuri brutale precum majorarea TVA sau tăierea salariilor, din vara anului 2010.