Cariera tehnică este cea în care se promovează cel mai bine în România

Autor: Adelina Mihai 12.01.2013

Cariera tehnică este cea în care se promovează cel mai bine în România şi nu doar în domeniul IT, ci şi în alte industrii, precum este cea auto, spune pentru ZF Alina Popescu, business developer manager în cadrul Hay Group.

"Există ingineri în România care câştigă la acelaşi nivel ca în Occident. Un expert senior, cu peste 7 ani de experienţă, care a participat la traininguri şi are acreditări internaţionale, poate câştiga la fel de bine ca unul din Vest. Nu putem vorbi de salarii de 10.000 de euro pe lună, pentru că întotdeauna o companie se va uita şi la costurile pe care le are de plătit în România, însă putem vorbi de un salariu de 5.000 de euro pentru un inginer senior", a spus Alina Popescu.

În ceea ce priveşte şansele unui angajat de a obţine o creştere salarială în funcţie de compania în care lucrează - multinaţională sau companie românească - Alina Popescu spune că sunt şanse mult mai mari ca angajaţii să obţină o creştere individuală de 15%, de exemplu, într-o companie românească.

"Multinaţionalele au reguli mult prea stricte aplicate la nivel internaţional şi în momentul în care setează o creştere salarială se vor uita la creşterea globală, iar dacă vor vedea că în Europa de Vest salariile vor creşte cu 2%, este clar că în România nu vor putea aproba o creştere mai mare de 4-5%. Ei ţin foarte mult cont de dinamica economiei, de inflaţie şi de creşterile la nivel global."

Pentru angajaţii din IT, salariile şi trainingurile pe care le plăteşte compania sunt principalii factori motivatori, nu neapărat brandul sau renumele companiei.

În ceea ce priveşte factorii de motivare pentru angajaţii din alte sectoare, Alina Popescu spune că siguranţa locului de muncă este primul factor pe care îl iau în calcul angajaţii, care se uită mai ales la stabilitatea financiară a companiei.