Bancherii au ţinut la BNR 820 de milioane de lei în fiecare zi din 2012, în scădere cu o treime

Autor: Ciprian Botea 14.01.2013

Bancherii au depus la BNR, prin facilitatea de depozit pe o zi, 820 milioane de lei (circa 180 mil. euro) în fiecare zi lucrătoare din 2012, la o dobândă de numai 1,25% pe an, în condiţiile în care nu au găsit soluţii de plasament mai profitabile şi nici nu au dorit să-şi asume riscuri prea mari în economie.

Volumul total al sumelor rulate prin facilitatea de depozit, care ar trebui folosită doar ca soluţie de urgenţă pentru lichidităţile neplasate la sfârşitul unei zile de operaţiuni, a fost de aproape 207 miliarde de lei (46 mld. euro), în scădere cu 30% faţă de 2011. Bancherii au apelat mai des la facilitatea de depozit în prima parte a anului, când lichiditatea pe piaţă devenise excesivă şi dobânzile pe piaţa interbancară erau la un minim record. Ulterior, lichiditatea din piaţă a scăzut, iar băncile nu au mai avut la dispoziţie sume semnificative pe care să le plaseze la BNR.

Astfel, dacă în ianuarie 2012 au înregistrat o medie zilnică de 3,3 miliarde de lei, în decembrie media zilnică a coborât la circa 40 milioane de lei. Minimul anului s-a înregistrat însă în octombrie, când băncile au depus prin facilitatea de depozit numai 17 milioane de lei în fiecare zi.

Această facilitate este oferită ca un debuşeu, dealerii putând să plaseze la sfârşitul fiecărei şedinţe de tranzacţionare leii în exces în depozite pe o zi la BNR dacă nu reuşesc să găsească alte plasamente (în credite pentru clientelă sau la alte bănci comerciale care ar avea nevoie de lichidităţi). Dobânda plătită de BNR este de numai 1,25% pe an.