Ernst&Young îl aduce pe Dragoş Radu la şefia casei de avocatură afiliate

Autor: Andrei Cîrchelan 14.01.2013
Avocatul Dragoş Radu revine în prim-planul avocaturii de business, la cârma casei de avocatură afiliată subsidiarei locale a Ernst&Young, gigantul mondial din consultanţă şi audit. Radu, 40 de ani, de al cărui nume se leagă tranzacţii precum procesul de privatizare al BCR şi privatizarea Sidex, este partener in cadrul Ernst & Young şi coordonator al casei de avocatură.
 
„Mandatul meu la cârma casei de avocatură afiliate Ernst&Young include creşterea portofoliului de clienţi, a cifrei de afaceri şi optimizarea echipei, pe fondul unei creşteri organice. Ţintim clienţi în rândul multinaţionalelor prezente sau cu interes de intrare în România, a fondurilor private equity şi a antreprenorilor cu ambiţii de extindere a business-ului local sau în regiune. Platforma Ernst&Young ne permite să oferim servicii integrate – consultanţă pe mai multe paliere, să fim un «one-stop shop», ceea ce ne crează un profil special în rândul firmelor de avocatură. În piaţa locală de avocatură de business este încă loc de dezvoltare, loc pentru jucători profesionişti”, a declarat pentru ZF Radu. În acest moment, echipa condusă de el are 15 avocaţi.
 
La sfârşitul lui 2010, Radu s-a retras din poziţia de senior partner al firmei de avocatură RTPR Allen & Overy, la care a fost co-fondator, cu intenţia de a se concentra pe alte proiecte de business. Până în acel moment, el acumulase în 15 ani de activitate reputaţia unuia dintre cei mai experimentaţi români specializaţi în fuziuni şi achiziţii, private equity, tranzacţii imobiliare şi dreptul societăţilor comerciale. Ulterior retragerii, avocatul a continuat să lucreze cu RTPR Allen & Overy, în calitate de consultant pe bază de proiect.
 
De-a lungul anilor de activitate, Radu a fost cotat de publicaţii de referinţă precum Chambers and Partners şi Legal 500 printre avocaţii de top din România. El a acordat consultanţă în tranzacţii complexe, multe dintre ele de talie internaţională.
 
„Avocatura de business a trecut printr-o serie de etape interesante în ultimii ani, dintre care cea mai importantă a fost tranziţia companiilor de la modelul "one-stop shop", la o supra-specializare în câteva arii limitate. Criza financiară a evidentiat însă slăbiciunile unei abordări concentrate pe doar câteva domenii, motiv pentru care clienţii îşi doresc să lucreze cu firme de avocatură care oferă o gamă mai diversificată de servicii, aşa cum este profilul Ernst & Young”, explică Radu.
 
Printre tranzacţiile în care avocatul a oferit consultanţă se găseşte procesul de privatizare al Băncii Comerciale Române (BCR), cea mai mare bancă locală în funcţie de active. În acest proces, Radu a mers cu portughezii de la Millenium BCP până în finală (licitaţia a fost câştigată de austriecii de la Erste). Totodată, el a asistat statul român în privatizarea complexului metalurgic Sidex Galaţi şi a consiliat fondul de investiţii Enterprise Investors la achiziţia reţelei de supermarketuri Artima. Ulterior a asistat acelaşi fond în vânzarea Artima către retailerul francez Carrefour.  Altă tranzacţie la care Radu a oferit consultanţă celor de la Enterprise Investors a fost preluarea producătorului de materiale de construcţii Macon Deva.
 
Ernst&Young este una din cele patru companii Big Four, giganţi globali care oferă servicii de consultanţă şi audit. Fiecare dintre aceste companii are în România o casă de avocatură afiliată: D&B David Baias (PricewaterhouseCoopers), Nemoianu (KPMG) şi Reff şi Asociaţii (Deloitte), careu pe care urmează să îl completeze acum Radu. Companiile Big Four au avut împreună o cifră de afaceri de peste 130 milioane euro în 2011, conform informaţiilor disponibile.
 
Piaţa locală a avocaturii de business este estimată la aproximativ 150 milioane euro. Printre cei mai mari jucători autohtoni se numără nume precum Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, NNDKP şi Muşat şi Asociaţii.