Profitul Bank of America a crescut de aproape trei ori anul trecut

Autor: Marius Oncu 17.01.2013

Profitul Bank of America a crescut de aproape trei ori anul trecut, de la 1,45 miliarde de dolari în 2011, când rezultatul a fost afectat de costuri excepţionale de peste 3 miliarde de dolari, la 4,2 miliarde de dolari.

În 2011, rezultatul băncii a fost afectat de amortizarea fondului comercial cu 3,2 miliarde de dolari, se arată în raportul băncii.

Câştigul din trimestrul al patrulea a scăzut cu 63%, în urma costurilor mai mari din prescrierea de ipoteci şi credite neperformante.

Profitul net a coborât în ultimele trei luni ale anului la 732 milioane de dolari, de la 2 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului anterior. Câştigul ajustat pentru factori excepţionali a fost de 29 de cenţi pe acţiune, peste estimarea de 20 de cenţi a analiştilor consultaţi de Bloomberg.

Banca a anunţat în inuarie un acord de 11,7 miliarde de dolari pentru încheierea amiabilă a unei dispute cu compania Fannie Mae, referitoare la credite ipotecare neperformante, şi s-a alăturat unui program de 8,5 miliarde de dolari la nivelul industruiei bancare americane, destinat despăgubirii în cazurile de prescriere abuzivă.

Directorul general al Bank of America, Brian T. Moynihan, a petrecut primii ani din mandat restructurând banca după preluarea instituţiilor financiare Countrywide Financial şi Merrill Lynch, notează Bloomberg. Moynihan a vândut active de peste 60 de miliarde de dolari în acest proces.

Banca, a doua instituţie de credit din SUA după active, a înregistrat costuri de aproape 50 de miliarde de dolari începând din 2007, inclusiv pentru returnări de fonduri şi litigii legate de credite ipotecare cu probleme şi prescrieri abuzive.