Marile grupuri bancare de pe piaţa locală declară leul „cea mai atractivă monedă” din regiune

Autor: Razvan Voican 19.01.2013

Francezii de la Société Générale declară la unison cu austriecii de la Erste că leul are cea mai bună perspectivă din regiune, în contextul stabilizării situaţiei pe plan politic, potrivit rapoartelor de analiză ale băncilor străine.

După ce în a doua jumătate a lui 2012 ajunsese una dintre monedele cu cea mai slabă performanţă faţă de euro, depreciindu-se săptămâni la rând, acum leul primeşte din nou declaraţii de dragoste în rapoartele de analiză ale băncilor străine, fiind indicat drept unul dintre principalii beneficiari din regiune ai actualei conjuncturi internaţionale.

Austriecii de la Erste văd euro coborând la 4,35 lei până în martie, iar pentru prima jumătate a anului prognozează un interval cuprins între 4,35 şi 4,38 lei/euro.

"Odată ce stabilitatea politică a fost reinstaurată, procesul de consolidare fiscală a continuat, datoria publică a rămas la un nivel scăzut, iar încheierea unui nou aranjament cu FMI şi Comisia Europeană în cursul acestui an are şanse bune, perspectivele pentru leu ar trebui să se însenineze în lunile următoare", apreciază analiştii Erste/BCR. Totuşi, pentru a doua jumătate a anului este preconizată o uşoară depreciere înapoi spre pragul de 4,40 lei/euro în decembrie. Dintre monedele din regiune leul este creditat de Erste cu cea mai bună perspectivă - zlotul este văzut ca având o evoluţie stabilă, în timp ce coroana cehă ar putea fi marcată de slăbiciune, la fel ca şi forintul.

Francezii de la Société Générale declară într-un raport recent că le place leul românesc după încheierea perioadei de instabilitate politică şi îl declară drept "cea mai atractivă monedă" dintr-o grupă care mai include rubla, zlotul, forintul şi coroana cehă. Ca de obicei, leul este considerat mai puţin supus riscurilor de volatilitate decât alte monede din regiune ca urmare a adâncimii scăzute a pieţei locale. În acelaşi timp, SocGen remarcă interesul investitorilor străini pentru achiziţia de active în lei.

"Credem că intrăm într-o perioadă de stabilitate pentru leu care se va întinde pe tot parcursul primului semestru", scriu analiştii SocGen. Ei anticipează menţinerea cotaţiilor în jurul cotei de 4,40 lei/euro în lunile următoare, însă nu exclud o anumită apreciere în contextul creşterii gradului de toleranţă la risc devenită vizibilă la nivel global.

Şi RBS indică drept o nouă ţintă a cursului pragul de 4,35 lei/euro, însă consideră că odată ajuns în zona respectivă BNR ar interveni pentru a tempera mişcarea de apreciere. Analiştii grupului britanic se bazează pe angajamentul declarat al băncii centrale de a descuraja o volatilitate excesivă a cursului leu/euro. De asemenea, RBS estimează că economia va creşte anul acesta cu 2%, urmând să fie susţinută de proiecte de infrastructură, dar şi de agricultură.

Sentimentul pozitiv faţă de leu şi activele denominate în lei se bazează în principal pe aşteptări de menţinere a stabilităţii politice şi pe performanţa acumulată deja în procesul de reducere a deficitului bugetar.