Oltchim: pierderi cu 38% mai mari, afaceri la jumătate anul trecut

Autor: Adrian Cojocar 21.01.2013

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut pierderi de circa 75,1 mil. lei (16,9 mil. euro), astfel că pierderile la nivelul între­gului an s-au ridicat la 383,6 mil. lei (86 mil. euro), potri­vit unui document al Ministerului Economiei citat de Me­diafax.

Oltchim nu a anunţat încă oficial rezultatele pre­li­mi­nare pe bursă, acestea urmând să fie raportate cel mai pro­babil la jumătatea lunii viitoare.

Varujan Vosganian, ministrul economiei, a declarat re­cent că până la mijlocul acestei săptămâni va alege una dintre opţiunile pe care le are pentru rezolvarea pro­ble­melor Oltchim şi o va prezenta miercuri în faţa Guvernului.

Ministerul Economiei controlează compania cu un pachet de 54,8% din acţiuni. Pierderile înregistrate de com­bi­nat anul trecut sunt mai mari cu circa 38% faţă de anul 2011, când se cifrau la 278,3 mil. lei (65,7 mil. euro) evoluţie care vine pe fondul scăderii veniturilor totale ale Oltchim la mai puţin de jumătate în 2012, respectiv la 816,4 mil. lei (183,2 mil. euro).

În perioada 22 august - 24 octombrie combinatul a fost oprit în totalitate, iar din data de 25 octombrie funcţionează la capacitate redusă, de maximum 10% în condiţii de neren­ta­bi­li­tate din lipsa capitalului de lucru necesar achiziţiei de ma­terie primă.

În prezent conducerea actuală a Oltchim, în frunte cu Mihai Bălan, fostul director al CET Govora, a re­pornit câteva instalaţii de pe platformă şi doreşte să ajungă la o înţelegere cu principalele bănci creditoare pentru obţinerea unei finanţări în valoare de 20 mil. euro pentru a reporni şi restul inslaţiilor în vederea atingerii unui prag de 60% din capacitate până la finele anului curent. Alte 20 mil. euro ar urma să provină de la stat în urma unui ajutor de urgenţă care are însă nevoie de aprobarea Comisiei Europene.

Situaţia rămâne însă încurcată din cauză că unii creditori au început să scoată la licitaţie active de pe platforma Oltchim în contul datoriilor pe care aceştia le au la combinat. Oltchim avea la finele anului trecut datorii totale de circa 2,86 mld. lei (635 mil. euro), sumă care nu include însă dobânzile şi penalităţile de întârziere în contul creanţei deţinute de AVAS, care duc totalul datoriilor Oltchim la peste 720 mil. euro.