Andras Simor: Banca Ungariei a luat mai multe măsuri anticriză decât multe ţări, inclusiv România

Autor: Marius Oncu 21.01.2013

Banca naţională a Ungariei a luat mai mul­te măsuri anticriză decât alte ţări din regiune pre­cum Slovacia, Cehia, Polonia şi România, a declarat Andras Simor preşedintele instituţiei. El a avertizat împotriva riscurilor implemen­tării de politici neconven­ţionale sub o nouă con­ducere a instituţiei. Simor este în conflict cu pre­mierul Viktor Orban, care consideră că ban­ca nu-i susţine politicile economice şi monetare.

"Trebuie să subliniem că banca naţională a Ungariei a folosit măsuri extensive pentru a reduce impactul crizei asupra economiei. Am folosit cele mai multe din măsurile luate de alte bănci centrale în lume şi semnificativ mai multe decât oricare altă ţară similară - mă refer la ţări din regiune precum Slovacia, Cehia, Polonia şi Ro­mânia", a declarat Simor într-un interviu pentru Bloomberg.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) a utilizat măsuri pentru creşterea lichidităţii pe pieţele valu­tare pentru a tempera volatilitatea forin­tu­lui şi a îmbunătăţit lichiditatea pieţei forintului şi a finanţărilor în monedă naţională pentru băn­cile locale, a adăugat el.

În plus, instituţia a intervenit pentru pe­rioa­de limitate pe anumite pieţe care nu func­ţionau corespunzător, precum cele ale obli­gaţiunilor guvernamentale şi obligaţiunilor ipotecare, a spus şeful MNB.

"Istoricul nostru de utilizare a instru­men­telor neconvenţionale este excelent. Am făcut mai mult decât oricine din regiune şi am încercat toate instrumentele disponibile pentru o economie de piaţă emergentă, de di­men­siuni mici şi deschisă", a afirmat Simor.

Mandatul lui Simor se va încheia în martie. Banca centrală a fost criticată constant de guvernul condus de Orban pentru politicile monetare insuficient de relaxate pentru a susţine economia. Orban şi partidul de guvernământ Fidesz au afirmat că banca ar fi trebuit să reducă mai mult şi mai rapid do­bânda de politică monetară şi să adopte măsuri monetare mai puternice.

Favorit pentru preluarea postului de preşedinte al MNB este actualul ministru al economiei Gyorgy Matolcsy, "vârful de lance" al guvernului ungar în politicile econo­mice neconvenţionale.

Un analist de la Roubini Global Eco­nomics a declarat în această săptămână că Un­garia este din punct de vedere economic cea mai slabă verigă din regiune, din cauza îndatorării şi a fundamentelor macro, o altă ve­rigă slabă fiind România, cu diferenţa că gu­vernul de la Bucureşti pare serios în relaţia cu FMI.

Principala diferenţă între România şi Ungaria constă în faptul că guvernul român este aparent serios în privinţa încheierii unui acord cu FMI şi probabil va reînnoi actuala înţelegere, care expiră în martie.