Explicaţia pierderilor RA-APPS: închiriază apartamente în Sinaia cu 86 de lei pe lună

Autor: Cristi Moga 21.01.2013

Guvernul Ponta a făcut prin publicarea a patru liste cu chiriaşi ai RA-APPS un exerciţiu de transparenţă, dar nu merge mai departe să propună eficientizarea acestei entităţi a statului care în 2011 număra 2.000 de angajaţi (câte trei pentru fiecare proprietate prezentată) şi pierderi de 2,5 milioane de euro, la active de 900 de milioane de euro.

Ziarul Financiar a încercat să cumuleze cifrele prezentate de Guvern în listele cu chiriaşi din rândul persoanelor fizice, persoanelor juridice, asociaţiilor şi fundaţiilor şi avocaţilor, adunare din care a rezultat că 584 de chiriaşi au în folosinţă apartamente şi vile cu o suprafaţă cumulată de aproape 80.000 de metri pătraţi pentru care plătesc chirie de 5,4 milioane de euro anual. Dar în multe cazuri chiria este contestată de beneficiari, care se judecă cu Regia.

Însă felul în care au fost prezentate datele (cu sume prezentate în lei, dolari sau euro pe aceeaşi coloană) arată modul greoi în care este organizată această instituţie.

Deci statul câştigă dintr-un portofoliu de 80.000 mp de locuinţe doar 5,4 milioane de euro pe an.

Cel mai mare chiriaş din portofoliul prezentat de RA-APPS este firma Magnus Imo­biliar Consult, care pentru proprietăţi cu o suprafaţă de aproape 7.000 de metri pătraţi plăteşte o chirie lunară de 67.400 de euro (aproape 10 euro/metrul pătrat).

Cu ce se ocupă această firmă? Închiriază la rândul său spaţiile luate de la RA-APPS.

Una dintre proprietăţile din portofoliul Magnus Imobiliar Consult este Palatul Kiseleff din nordul Capitalei, cunoscut ca fost sediu al ING Bank.

Acţionarul Magnus Imobiliar Consult este Atlanta BV, înregistrată în Olanda. Firma primeşte circa 15 euro pe lună în prezent, dar au fost ani în care a primit 20 de euro pe lună chirie, ceea ce înseamnă dublu faţă de cât plăteşte la RA-APPS.

La polul opus, locuinţele din Sinaia ale RA-APPS se închiriază cu preţuri de circa 2 lei/metrul pătrat, astfel că pentru o garsonieră de 20 mp chiria lunară se ridică la 45 de lei pe lună, în timp ce un apartament cu două camere de 42 de metri pătraţi se închiriază cu 86 de lei pe lună.

În cadrul portofoliului RA-APPS prezentat media chiriilor este de 5,5 - 6 euro/metrul pătrat lunar, potrivit calculelor ZF.

Dincolo de acest exerciţiu şi sumele prezentate, întrebarea care se ridică este cum pot fi administrate aceste active mai eficient, astfel încât RA-APPS să devină o instituţie profitabilă?

Ziarul Financiar a propus în ultima perioadă de mai multe ori varianta listării pe bursă a Regiei şi instalarea unui management privat, care să nu ţină cont de influenţele politice când vine vorba de stabilirea chiriilor sau evacuarea rău-platnicilor.

Până acum au fost prezentate doar o serie de liste cu chiriaşi, dar portofoliul RA-APPS naşte multe întrebări care deocamdată nu au răspuns. Un management imobiliar specializat, sub forma fondurilor de investiţii, ar putea veni mai repede cu date precum: ce grad de ocupare există în activele Regiei, care sunt proprietăţile cele mai valoroase, ce ar trebui vândut şi ce ar trebui renovat sau reabilitat pentru obţinerea unor venituri mai mari.

Până atunci, vom rămâne cu o listă de chiriaşi, unii dintre ei neclintiţi din proprietăţile statului de zeci de ani, indiferent de regim, fie că plătesc sau nu chiriile, situaţie din cauza căreia proprietăţile statului aduc pierderi în loc de profit.