Cea mai dură lovitură a bugetului: în zece zile guvernul a redus creşterea economică de la 1,8% la 1,6%

Ziarul Financiar 21.01.2013

Guvernul a modificat prognoza de creştere economică pentru anul acesta, de la 1,8% la 1,6%, potrivit proiectului de buget publicat luni de instituţie.

Conform sursei citate, PIB-ul României este estimat la 623,3 miliarde de lei în 2013. Inflaţia medie anuală va fi de 4,3%, în timp ce cursul mediu de schimb este estimat la 4,5 lei/euro.

Proiectul de buget a fost construit luând în considerare un deficit bugetar estimat la 2,1% din PIB.

În urmă cu zece zile, la prezentarea datelor macroeconomice privind proiectul de buget pentru acest an, Guvernul anunţa că şi-a fixat pentru acest an o ţintă prudentă de creştere economică de 1,8% din PIB, dar speră, într-o variantă optimistă, să atingă un avans economic de 2% din PIB. Executivul anunţa totodată un nivel al PIB de 629 miliarde lei.


Guvernul preciza atunci că acestea sunt datele cu care "pleacă la drum în modelul de bază", dar că urmează să discute pe această temă cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat luni că a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,9%, cât estima în octombrie, la 1,4%, o estimare uşor mai pesimistă decât proiecţiile Băncii Mondiale, de 1,6%.