Codul fiscal se schimbă din nou. Finanţele vin cu o "avalanşă" de noutăţi. Agricultura începe să fie taxată

Autor: Claudia Medrega 22.01.2013

Ministerul Finanţelor a publicat ieri o multitudine de modificări fiscale, în avanpremieră la bugetul anului 2013, măsurile care vor fi aprobate astăzi de Guvern într-o şedinţă specială urmând să aducă la buget aproape două miliarde de lei, potrivit estimărilor autorităţilor.

"Mâine avem şedinţă de guvern specială, de la ora 15.00, pentru aprobarea acestor măsuri premergătoare Legii bugetului, apoi eu am întâlnirea oficială cu FMI. Miercuri, în şedinţa de guvern vom avea bugetul astfel ca miercuri seară sau joi dimineaţa să plece la Parlament", potrivit premierului Victor Ponta.

Ajustarea nivelului veniturilor pentru intrarea în sistemul microîntreprinderilor, de la 100.000 de euro la 65.000 de euro, creşterea accizelor pentru bere şi devansarea cu trei luni, la 1 aprilie, a calendarului de creştere a accizei la ţigarete sunt câteva dintre modificările avute în vedere de Finanţe.

Totodată, autorităţile urmăresc revizuirea sistemului de impozitare a veniturilor din activităţi agricole. Sfera veniturilor impozabile din agricultură va fi extinsă prin includerea câştigurilor din creşterea animalelor, silvicultură şi piscicultură.

Ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu a declarat ieri că a fost simplificată şi lărgită baza de impozitare la impozitul pe veniturile obţinute din agricultură în toate domeniile - vegetal, animal, pomicol - obiectivul fiind crearea unui mediu concurenţial care să aibă ca efect eliminarea evaziunii fiscale din zona agriculturii. "Interesul nostru este de a fiscaliza cât mai mult din activitatea agricolă şi de a ajuta la comasarea terenurilor", a spus Chiţoiu, citat de Mediafax.

Cea mai mare parte a veniturilor colectate în plus, în urma modificărilor fiscale, reprezentând circa 0,5% din PIB, se va duce pentru cofinanţare la fonduri europene, potrivit Ministrului Finanţelor.

Schimbările fiscale anunţate de Finanţe vizează şi sfera TVA, contribuţiile sociale, impozitul pe profit şi impozitul pe venit.

Salariul minim brut pe economie va fi majorat în acest an în două etape, cu 50 lei de la 1 februarie, ajungând astfel la 750 lei, iar din luna iulie va urca la 800 lei, în urma negocierilor cu FMI. Programul de guvernare al USL prevede pentru perioada 2013-2016 creşterea salariului minim la 1.000 de lei.

 

Ce modificări fiscale ne-a pregătit Ministerul Finanţelor
 

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

Impozitul pe profit

Impozitul pe venit


Agricultură

Revizuirea sistemului de impozitare a veniturilor din activităţi agricole:

Accize

TVA

Contribuţii sociale

  1. - veniturile realizate de persoanele fizice din cultura plantelor, de pe suprafeţele de teren situate peste limita care asigură necesităţile de trai ale unei familii;

  2. - veniturile realizate din creşterea şi valorificarea în stare naturală a animalelor şi a produselor de origine animală;

  3. - veniturile obţinute din silvicultură şi piscicultură.