Dobânzile la titlurile de stat ar putea scădea sub 5%

Autor: Roxana Pricop 22.01.2013

Mihail Ion, preşedintele societăţii de administrare Raiffeisen Asset Management, cu active în gestiune de 3,6 miliarde de lei, se aşteaptă la o continuare a trendului descedent al dobânzilor la titlurile de stat în acest an, estimând o scădere sub pragul de 5% pe an.

"Cred că vom avea randamente nominale mai mici pe final de an, vom putea vedea o reducere de jumătate de punct procentual până la finalul anului. Cred că certificatele de trezorerie, titluri cu ma­­turităţi sub un an, vor putea să bonifice investitorii cu randamente nominale de sub 5%", a spus managerul prezent ieri la emisiunea ZF Live.

Decizia băncii americane JP Morgan de a include obligaţiunile de stat în lei într-un indice propriu a generat euforie în rândul investitorilor locali şi străini, leul întărindu-se într-o singură zi cu 1,2% în faţa euro, iar randamentul plătit de Finanţe pentru a emite titluri pe cinci ani a scăzut brusc cu 1,2 puncte procentuale, de la 6,7% până la 5,4% pe an.

"Randamentul de 5,4% la titlurile de stat în lei ne-a surprins pe toţi, pe termen foarte scurt ar putea să aibă şi o revenire tehnică", a precizat Ion. Prin fondurile pe care le administrează, societatea este unul dintre cei mai mari investitori locali în piaţa titlurilor de stat. În ultima parte a anului trecut, societatea a făcut plasamente noi în titluri de stat în valoare de peste 150 mil. euro.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro