De câţi bani ai nevoie ca să portezi în altă reţea un număr de pe o cartelă prepay

Autor: Adrian Seceleanu 22.01.2013

Operatorii de telefonie mobilă Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone continuă să subvenţioneze costurile transferării unui număr de telefon aferent unei cartele prepay dintr-o reţea în alta (portare), însă utilizatorii trebuie să fie gata să achite de la 3 până la 11 euro - pentru că noul operator le solicită să achiziţioneze credit în momentul portării, arată datele de pe paginile web ale operatorilor.

Orange, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, nu solicită nicio taxă clienţilor care vin cu un număr prepay în reţeaua companiei, dar aceştia trebuie să achiziţioneze o cartelă prepay, care are un preţ de aproximativ 27 de lei, şi credit inclus de 5 euro.

Portarea numerelor prepay în reţeaua Orange nu este însă gratuită pentru un număr nelimitat de cartele. "Portarea numerelor pe Orange PrePay este gratuită pentru primele două numere. Începând cu al treilea număr se aplică o taxă de 6 euro, fără TVA. Ca ofertă specială, în acest moment nu se aplică nicio taxă pentru portarea numerelor în reţeaua Orange", potrivit datelor companiei.

Pentru a depune o cerere de portare a unui număr în reţeaua Orange, clienţii trebuie să prezinte şi cartela SIM a numărului portat şi actul de identitate.

La Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, clienţii nu trebuie să achite nicio taxă pentru portarea unui număr, însă trebuie să achite 4 sau 5 euro, creditul care va fi disponibil pe noua cartelă Vodafone. "Semnezi cererea de portare şi primeşti un pachet cu număr provizoriu de Vodafone şi un credit iniţial (4 EUR credit iniţial sau 5 EUR credit iniţial) pe care îl achiţi în momentul primirii", conform datelor companiei.

La Cosmote, al treilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, clienţii care doresc să porteze un număr de pe o cartelă prepay trebuie să plătească în momentul transferării numărului o sumă de 11 euro - reprezentând credit care va fi alocat pe cartela primită de utilizator pe o durată de patru luni.

"Până la 28 februarie 2013, oferta Cosmote pentru clienţii portaţi la prepaid este plăteşti 11 euro pe care ţi-i dăm înapoi: 5 euro credit iniţial la momentul portării, apoi timp de 4 luni, în prima zi a fiecărei luni, vei primi înapoi câte 1,5 euro credit", conform datelor de pe pagina web a companiei.

La RCS&RDS, cel mai mic jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, portarea este gratuită, dar clientul trebuie să achiziţioneze o cartelă prepay, care are un cost de 3 euro (fără TVA).

"RCS & RDS vă oferă opţiunea să portaţi orice număr de telefon (fix sau mobil), de la orice operator de telefonie fără nici o taxă de portare. Costurile vor fi acoperite în întregime de RCS & RDS", conform datelor de pe pagina web a companiei.

Conform reglementărilor impuse de ANCOM, portarea trebuie realizată în 3 zile lucrătoare, indiferent de operator. Procesul se poate prelungi din motive tehnice, dar nu mai mult de 25 de zile lucrătoare.

Peste 870.000 de numere de telefon au fost portate în perioada octombrie 2008 - octombrie 2012, cele mai multe, 586.252, fiind pe segmentul telefoniei mobile, potrivit datelor anunţate de autoritatea de reglementare în telecom, ANCOM.

Arbitrul telecom nu oferă date privind rezultatul net al portării, ci doar date privind numărul de clienţi câştigaţi de fiecare operator în parte.