Ce face Agricultura cu 3,9 miliarde de euro: 1,2 miliarde de euro pentru cereale, 310 milioane de euro pentru crescătorii de animale şi restul cofinanţare pentru proiecte UE

Autor: Gabriel Razi 23.01.2013

Ministerul Agriculturii va avea la dispoziţie în acest an fonduri de 17,2 miliarde de lei, în creştere cu 3,5% faţă de anul 2012, avansul venind pe fondul majorării sub­venţiilor pentru terenurile agricole, dar şi ca efect al unor costuri de funcţionare aproape duble.

Aproape 90% din fondurile din bugetul de la Agricultură vor fi acoperite în acest an de bani europeni veniţi pe linia subvenţiilor directe pentru terenurile arabile, ajutoarele de stat pentru zootehnie, dar şi banii disponibili pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii din agricultură.

Astfel, 5,6 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) vor susţine producţia de cereale, plante tehnice sau oleaginoase prin subvenţiile plătite direct fermierilor pentru fiecare hectar de teren lucrat.

Statul va susţine şi producţia din zootehnie prin intermediul unui program de ajutoare de stat care va pompa în acest an în conturile cres­cătorilor aproximativ 1,3 mi­liarde de lei (310 milioane de euro).

Alte 5,8 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) sunt acoperite de fondurile alocate pentru avansurile ce urmează a fi plătite pentru proiec­tele pe fonduri europene, iar fonduri supli­mentare de 2,2 miliarde lei (520 de milioane de euro) ar urma să fie alocate pentru cofinanţarea proiectelor pe fonduri de la Bruxelles.

 


1,2 mld. euro pentru subvenţiile pe teren

Bugetul de subvenţii directe prin inter­mediul căruia fermierii care lucrează terenurile agricole din România sunt susţinuţi în fiecare an va creşte în acest an cu aproape 8%, faţă de sumele cheltuite în anul anterior.

În 2012 Agricultura a plătit pentru fiecare hectar de teren arabil aproximativ 1,2 miliarde de lei, adică aproximativ 130 de euro. În acest an, datele arată că fermierii ar urma să primească o subvenţie de aproximativ 145 euro/hectar, în condiţiile în care bugetul pentru subvenţii a fost majorat la 1,3 miliarde de euro (5,6 mld. lei). Aceşti bani vor fi împărţiţi aproape în mod egal între cele 3,8 milioane de mici fermieri persoane fizice, care exploatează cu precădere suprafeţe mai mici de zece hectare de teren, şi cele 31.000 de firme care fac afaceri în agricultură.

Ajutoare de stat mai mici cu o treime

Agricultorii români vor primi în acest an subvenţii pentru motorină, asigurări, dar şi subvenţii pentru crescătorii de vaci, oi şi capre de aproximativ 1,3 miliarde de lei (310 milioane de euro), în scădere în lei cu aproape o treime faţă de banii cheltuiţi pe această linie pe parcursul anului trecut.

Din experienţa anilor anterior, o treime din aceşti bani vor ajunge în conturile proprietarilor de bovine sub forma plăţilor directe pe cap de animal. Restul banilor vor fi împărţiţi de crescătorii de porci şi de păsări prin in­ter­mediul programelor pentru aşa-numita "bunăstare a animalelor".

Prin intermediul acestor programe, cres­că­torii au la dispoziţie fonduri de la stat prin in­ter­mediul cărora derulează investiţii în ferme.

 

 

520 de milioane de euro pentru TVA şi cofinanţări

Ministerul Agriculturii şi-a bugetat pentru acest an şi cheltuieli de aproximativ 2,3 miliarde de lei (520 de milioane de euro) pentru asigurarea cofinanţării pentru proiectele de investiţii pe fonduri europene din agricultură, cu o parte din aceşti bani urmând să fie asigurată şi plata TVA pentru achiziţiile făcute de beneficiari pentru proiectele pe această linie.

Banii alocaţi pentru astfel de programe în acest an sunt cu 7,3% mai puţini decât cei cheltuiţi în 2012.

În mod normal, sumele alocate pentru cofinanţarea proiectelor pe bani de la UE şi pentru TVA sunt suplimentate pe parcursul anului la rectificare în funcţie de derularea proiectelor.

Acest an este vital pentru fondurile europene de la Agricultură, în condiţiile în care este ultimul în care fermierii pot semna contracte de finanţare pentru banii disponibili în actualul exercţiu financiar 2007-2013.

Agri­cul­tura a adus până acum în economie aproximativ 4,7 miliarde de euro, adică puţin peste jumătate din banii puşi la dispoziţie de UE.