Miza lichidării SIF-urilor: profituri de 500 mil. euro

Autor: Adrian Cojocar 23.01.2013

Averea deţinută de cele cinci SIF-uri listate pe bursă s-a redus cu 19% în doar trei ani de zile, respectiv cu 1,44 mld. lei (360 mil. euro), în special ca urmare a lichidării de active din portofoliu, conducerile acestora fiind presate de acţionari să acorde dividende din ce în ce mai ridicate.

În prezent SIF-urile mai deţin o avere de 6 miliarde de lei (1,38 mld. euro), în timp ce valoarea de piaţă cu­mulată a lor se ridică la aproximativ 880 mil. euro, astfel că la un simplu calcul rezultă că dacă teoretic SIF-urile şi-ar lichida în întregime portofoliile de acţiuni acţionarii acestora ar putea încasa profituri brute de circa 500 mil. euro.

"La SIF-uri avem parte de un proces de dizolvare a colecţiei valoroase de active. SIF-urile sunt vehicule cu durată nelimitată de viaţă, dar această politică agresivă de vânzare le-ar putea transforma în vehicule cu viaţă limitată", spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR.

SIF-urile care au înregistrat cele mai mari scăderi ale activelor sunt SIF Transilvania şi SIF Muntenia, care şi-au redus averea cu 30% şi respectiv 28%, principalele participaţii vândute fiind cele la BRD şi Erste Bank.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro