Afacerist pe patru continente/ de Alex Dima

Autor: Alex Dima 25.01.2013

La Cluj, trăieşte un român cu afaceri pe patru continente. Voicu Oprean a umblat prin lume, dar a emigrat în România, dupa cum îi place să spună. S-a angajat, a fost dat afară şi s-a apucat de afaceri pe propriile picioare. Are acum o firmă de IT, peste 300 de angajaţi, şi e convins că, dacă gândeşti inovator şi constructiv, criza nu există. Şi el demonstrează din plin această teorie.

Pe dealurile din jurul Clujului, intr-o dimineata racoroasa, un roman trage tare, se lupta sa ajunga pe culmi, sa castige. Rade de orice greutate intalnita in cale si nu renunta. Porneste mai mai departe pe jos. Se numeste Voicu Oprean si este un campion. In business. Cand intri in firma pe care o conduce, nu prea intelegi care este obiectul de activitate. In hol este improvizata o taraba, un targ la care se doneaza bani pentru implinirea unui proiect ca un numar de copii autisti si batrani sa aiba o masa in fiecare zi. La subsol e bar pentru angajati...

Povestea de succes a lui Voicu Oprean incepe la sfarsitul anilor 90 in America. A terminat la Cluj facultatea de informatica, s-a angajat peste Ocean dar repede s-a intors acasa. Cand s-a intors in Romania s-a angajat intr-o firma. A fost dat afara pentru ca isi aloca prea mult timp studiilor. A pornit de unul singur un business in domeniul IT. Iar acum are o cifra de afaceri care sare de 8 milioane de euro in fiecare an, cu cresteri de 300 la suta pe an. Gandeste si vinde solutii care usureaza viata si il ajuta pe omul modern. In plus, mai are un contract cu o firma de deszapezire din Cluj.

Din birou, cu un singur clic, seful poate sa vada unde sunt si ce-i fac angajatii. Un sistem care usureaza si eficientizeaza munca. In total, in Romania, are sistemul instalat pe 20 de mii de masini care transmit informatii din trafic intr-un server. Asa s-a nascut o alta afacere...

Firma sa a gandit si implementat in Romania TMC- Traffic Message Channel, un sistem care iti arata care sunt zonele din trafic cu probleme si te ajuta sa eviti aglomeratia. Un proiect la care s-a muncit 2 ani si a costat peste o suta de mii de euro.

Toate aceste sisteme sunt gandite de informaticienii si programatorii sai. In spatele unor usi pe care scrie clar ca acolo se spune buna ziua si multumesc.

Firma sa are acum sedii in mai multe tari din Europa. In Cluj sunt 4. Unul dintre ele in cladirea eliberata dupa plecarea gigantului Nokia din Romania. Aici lucreaza la programe si softuri pentru mari producatori de masini. Are mii de clienti in Romania, dar grosul afacerii se face peste granita.

Intr-un birou in care se vorbesc toate limbile pamantului se dezvolta un alt program. Iar printre clienti sunt VIP-uri din toata lumea. Printre care si emirul Qatarului.

Voicu Oprean si-a creat de mai bine de 14 ani o Romanie a lui, s-a inconjurat de oameni cu idei, care nu s-au temut sa viseze. Aici construieste si inventeaza viitorul si tot aici isi petrece buna parte din viata. Alearga prin toata tara si prin toata lumea, dar cel mult ii place atunci cand reuseste sa stea cu copiii si familia.

Voicu Oprean este unul dintre multii romani care au plecat peste granita, dar a ales sa emigreze in cele din urma acasa, in propria tara, iar acum ofera un sistem care ii ghideaza si pe altii. Un roman care a visat si a indeplint ce si-a propus, un om care crede ca in viata e mai important sa faci ce-ti place decat sa-ti placa ce faci. El face ce-i place si se prezinta in toata lumea cu un produs "made in Romania".

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, te iubesc!" din 9 decembrie 2012