Valer Blidar: Reziliez 400 de contracte din cauza TVA la încasare

Autor: Mirabela Tiron 25.01.2013

Omul de afaceri Valer Blidar, unul dintre cei mai importanţi industriaşi români, care deţine fabrica Astra Vagoane Călători din Arad, spune că reziliază contractele cu 400 de furnizori, firme mici, cu trei-patru angajaţi, cu care lucra pentru producţia de vagoane, din cauza măsurii ce obligă firmele mici la plata TVA la încasare.

Această măsură se aplică din ianuarie anul acesta la firmele cu afaceri sub 2,25 mil. lei (523.000 de euro).

"Nu suntem dispuşi şi nu putem suporta TVA la 400 de facturi. Ministerul de Finanţe îmi pune în cârcă TVA la 400 de societăţi când abia reuşesc să susţin fabrica de vagoane. Pe noi nu ne consultă nimeni când se emit astfel de măsuri, deşi suntem cei care produc bani în economie", a spus Valer Blidar.

El subliniază că în opinia lui efectul acestei măsuri nu este unul benefic, aşa cum s-a promovat, ci unul care va duce la rezilierea de contracte între firme mari şi firme mici şi cel mai probabil la falimentul micilor întreprinzători.

Măsura dezavantajează firmele mari, pentru care nu se aplică plata TVA la încasare şi care datorează taxa pe valoarea adăugată la bugetul de stat la data facturării, însă nu pot deduce TVA pentru furnizorii care aplică TVA la încasare decât în momentul plăţii.

Blidar spune că decât să se împovăreze cu facturi de la 400 de firme mici, mai bine îşi aduce din străinătate produsele pe care le furnizau acestea.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro