Cine este cel mai mare chiriaş al statului român şi ce chirie plăteşte

Autor: Cristi Moga 26.01.2013

O firmă de consultanţă imobiliară este cel mai mare chiriaş al statului român, arată datele publicate de Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA - APPS).

Cel mai mare chiriaş din portofoliul prezentat de RA-APPS este firma Magnus Imobiliar Consult, care pentru proprietăţi cu o suprafaţă de aproape 7.000 de metri pătraţi plăteşte o chirie lunară de 67.400 de euro (aproape 10 euro/metrul pătrat). În cadrul portofoliului RA-APPS prezentat media chiriilor este de 5,5 - 6 euro/metrul pătrat lunar, potrivit calculelor ZF.

Firma închiriază la rândul său spaţiile luate de la RA-APPS, primind circa 15 euro pe lună în prezent, dar au fost ani în care a primit 20 de euro pe lună chirie, ceea ce înseamnă dublu faţă de cât plăteşte la RA-APPS.

Una dintre proprietăţile din portofoliul Magnus Imobiliar Consult este Palatul Kiseleff din nordul Capitalei, cunoscut ca fost sediu al ING Bank.

Acţionarul Magnus Imobiliar Consult este Atlanta BV, înregistrată în Olanda.

Guvernul Ponta a făcut prin publicarea a patru liste cu chiriaşi ai RA-APPS un exerciţiu de transparenţă, dar nu merge mai departe să propună eficientizarea acestei entităţi a statului care în 2011 număra 2.000 de angajaţi (câte trei pentru fiecare proprietate prezentată) şi pierderi de 2,5 milioane de euro, la active de 900 de milioane de euro.