Ungaria a rambursat înainte de termen o tranşă de 607 milioane euro din împrumutul primit de la FMI în 2008

Autor: Bogdan Cojocaru 27.01.2013

Guvernul Ungariei a anunţat că a rambursat înainte de termen o tranşă de 607 milioane de euro din împrumutul primit în 2008 de la Fondul Monetar Internaţional. Criticii spun că rambursarea anticipată a datoriei a fost posibilă prin contractarea altor datorii.

Termenul de plată pentru tranşa împrumutului FMI era 12 februarie, se arată într-un comunicat al ministerului ungar al economiei, scrie Portfolio.hu.

Plata anticipată „demonstrează stabilitate financiară, puterea ţării noastre şi că investitorii sunt în siguranţă”, a declarat ministrul economiei György Matolcsy.

„Această plată a putut fi posibilă fără ca noi să apelăm la pieţele internaţionale de finanţare, deci fără a ne face noi datorii”, a spus ministrul.

Insă ceea ce a facilitat rambursarea anticipată a fost o emisiune de obligaţiuni în euro, Premium Euro Hungarian Government Bond, care a avut ca ţintă în principal populaţia. Cum obligaţiunile sunt de fapt tot împrumuturi, se poate spune că guvernul şi-a plătit o datorie printr-o altă datorie, subliniază Portfolio.hu.

Matolcsy a afirmat că plata a fost făcută în yeni, dar potrivit portalului de ştiri index.hu o parte din aceasta a fost efectuată în euro. Moneda în care se face rambursarea creditului este întotdeauna aleasă de FMI.

Ungaria a semnat un acord de împrumut stand-by cu FMI în noiembrie 2008 pentru 10,5 miliarde de Drepturi Speciale de Tragere (moneda FMI – n.r.), echivalentul a 8,8 miliarde euro. Guvernul a semnat, de asemenea,  un acord pe doi ani pentru o linie de credit de 6,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană din care au fost trase 5,5 miliarde euro.