Sinca, BCR: Investiţiile în autostrăzi ar ajuta dezvoltarea turismului

Autor: Radu Bostan 28.01.2013

România are şansa anul acesta de a demara investiţii în infrastructură, precum construcţia unor autostrăzi prin munţi, cu rol de catalizator în dezvoltarea turismului, este de părere Eugen Sinca, analist-şef la BCR.

"Ar trebui acordată o pondere mai importantă în investiţii sectorului privat, deoarece acesta are capacitatea şi finanţarea necesară pentru a realiza unele proiecte majore de infrastructură în parteneriat public-privat. România are o şansă unică în anul 2013 să înceapă construcţia la autostrăzi care să traverseze munţii", a declarat Sinca în emisiunea ZF live de luni.

El a adăugat că aceste autostrăzi ar fi proiecte foarte profitabile pentru partenerul privat, datorită traficului intens pe care l-ar susţine, atenuând astfel presiunea asupra statului de a finanţa astfel de investiţii din surse proprii.

Efectele pozitive ale investiţiei în autostrăzi s-ar vedea nu doar în timpul construcţiei acestora, ci mai ales după finalizarea lor, în sectoare precum turismul. Sinca a arătat că România pierde în fiecare an 300-400 milioane de euro din turism, potrivit datelor din balanţa de plăţi, adică românii cheltuie în străinătate cu 300-400 milioane de euro mai mult decât cheltuie turiştii străini în România. Spre comparaţie, Bulgaria are intrări nete de circa 1,8 miliard de euro.