Bugetul 2013 începe prost, cu -6% la venituri în decembrie 2012

Autor: Sorin Pâslaru 29.01.2013

Încasările la buget în decembrie 2012 au scăzut alarmant. Impozitul pe profit a adus cu 20% mai puţin, TVA-ul cu 11%, iar veniturile din impozitul pe venit au scăzut cu 6%.

În total, veniturile la bugetul consolidat au scăzut cu 6% în decembrie anul trecut faţă de aceeaşi lună a anului anterior, până la 16,7 miliarde de lei.

Miniştrii îşi susţin în aceste zile în faţa comisiilor din Parlament construcţiile bugetare, dar încasările din decembrie arată că acestea ar putea fi ca un castel de nisip.

Dacă această tendinţă de scădere abruptă continuă, veniturile va trebui ajustate neîntârziat, iar apoi şi cheltuielile.

Spaţiul de mişcare este foarte restrâns, pentru că guvernul merge pe un deficit de 2,2% din PIB, care în eventualitatea neîndeplinirii prognozei de creştere economică de 1,8% poate fi uşor spulberat.

Datele la noiembrie 2012 arătau bine. Deficit de 1,7% din PIB, venituri în creştere pe primele 11 luni cu 7,3%. Iată însă că o singură lună poate da peste cap un an întreg şi nimeni nu vrea să-şi amintească de situaţia dificilă din ultimul trimestru din 2008, când în doar trei luni deficitul bugetar a sărit de la 1% la 4,5% din PIB.

Acum datele arată că doar în decembrie 2012 deficitul bugetar a fost de 0,5% din PIB, adică aproape o treime din tot deficitul bugetar de pe primele 11 luni ale anului.

Ziarul Financiar a avansat ieri o posibilă explicaţie pentru scăderea de venituri din decembrie: vacanţa prelungită de Crăciun şi Revelion.

Când închizi administraţiile financiare pe 21 decembrie, bineînţeles că nu ai nici venituri la buget. Băncile şi retailerii au putut lucra pentru că au ţinte de venituri, ceea ce le lipseşte Finanţelor.

De altfel, Finanţele prezintă pe site situaţia lunară a încasărilor din taxe, impozite şi contribuţii sociale, dar nu furnizează şi comparaţia cu obiectivul de venituri pentru luna respectivă. Sunt date interne, nu trebuie să le ştie toată lumea, argumentează probabil funcţionarii.

De aici rectificările, de aici dezastrele bugetare, cum a fost cel din 2010, când Guvernul a tăiat 25% din salarii şi a majorat TVA la 24% pentru că nu a încasat aşa cum îşi propusese în proiectul de buget.

Prost este că acest proiect de buget este aprobat după o lună deja de execuţie pe 2013.

Dacă decembrie 2013 a furnizat o asemenea surpriză cu încasări în scădere, vom vedea pe 25 februarie, când apar datele pentru luna ianuarie 2013, dacă este fezabilă creşterea cu 6% în acest an a veniturilor bugetare.

Prelungirea stării de incertitudine privind organizarea administrativă a guvernului şi a atribuţiilor celor şase noi miniştri apăruţi în schemă (al bugetului, al energiei, al marilor proiecte, al mediului de afaceri, al tineretului şi sportului şi al pădurilor şi apelor), precum şi apariţia noilor taxe au provocat fără îndoială o încetinire a investiţiilor private.

Primele date privind ianuarie 2013 vor indica traseul economiei pentru tot parcursul anului.

Devine evident că guvernul trebuie să îşi construiască planul de rezervă pentru eventuale situaţii dificile, ca să nu fie nevoie să taie "cu toporul" atunci când nu mai are nicio ieşire.

Probabil că, din acest punct de vedere, insistenţa Finanţelor de a se împrumuta masiv în ianuarie, de trei ori mai mult decât era plafonul stabilit anterior, are în vedere şi o astfel de eventualitate a neîndeplinirii temporare a unor ţinte de venituri.

Dar cine trăieşte din împrumuturi trebuie să ştie că scadenţa vine. Şi vine chiar dacă împrumuturile sunt mai ieftine, cum ţin să sublinieze Finanţele în aceste zile. Foarte bine că sunt dobânzile mai mici, dar banii trebuie daţi înapoi. În context, ar trebui clarificat de ce nu este rambursat creditul de la FMI anul acesta din economii, ci vor fi făcute noi împrumuturi de pe piaţa privată.

Ca şi cum dacă familia Popescu s-a împrumutat pentru o lună de la vecinul Ionescu, la scadenţă nu restrânge din cheltuieli să ramburseze, ci se împrumută iar, de la familia Mănescu, pentru a rambursa datoria la vecinul Ionescu. Păi toată scara ar şti ce neserioasă este familia Popescu, că se împrumută de la toţi şi până la urmă i se va închide uşa în nas.

Spirala datoriilor nu poate fi rea pentru o gospodărie şi bună pentru o ţară.