Din ce mai scoate bani Petrom? Producătorul de petrol a încasat 15 mil. euro din briza dobrogeană

Autor: Roxana Petrescu 29.01.2013

Petrom, cea mai mare companie din România şi unicul producător local de petrol şi gaze, a încasat anul trecut venituri suplimentare de peste 10 milioane de euro din certificatele verzi obţinute în contul producţiei de energie din parcul eolian Dorobanţu (Tulcea), arată datele publicate pe site-ul Transeletrica.

Petrom a finalizat în octombrie 2011 o investiţie de 90 de milioane de euro într-un parc eolian de 45 de MW, compus din 9 "mori de vânt" livrate de danezii de la Vestas, fiecare unitate având o capacitate de 3 MW.

Practic, anul trecut a fost primul an complet de funcţionare al parcului eolian făcut de Petrom şi totodată primul an complet de aplicare în întregime a schemei de sprijin pentru energie regenerabilă. Dincolo de banii încasaţi de companie din certificatele verzi, Petrom a mai câştigat şi din comercializarea producţiei de energie eoliană circa 5 milioane de euro.

Parcul eolian este însă un pas mic al Petrom în sectorul producerii de energie, marea investiţie a companiei în acest domeniu fiind centrala pe gaze de 860 de MW de la Brazi. Această unitate a fost finalizată anul trecut şi reprezintă primul greenfiled de acest gen făcut în România în ultimii 20 de ani. În total, Petrom a investit în această centrală 530 de milioane de euro şi a devenit unul dintre cei mai mari producători de energie din România, având o cotă de circa 8-9%.