Stanley Fischer, unul dintre cei mai puternici bancheri ai lumii, se retrage de la conducerea Băncii Israelului

Autor: Andrei Chirileasa 29.01.2013

Stanley Fischer, guvernatorul Băncii Israelului, a anunţat că se va retrage din această funcţie la 30 iunie, la jumătatea celui de-al doilea său mandat la conducerea instituţiei. Anunţul său a determinat deprecierea monedei israeliene şi scăderea cu circa 1% a bursei de la Tel Aviv, informează Bloomberg.

Fischer, în vârstă de 69 de ani, nu şi-a motivat în niciun fel decizia.

El este unul dintre cei mai puternici bancheri centrali din lume, iar în ultimii patru ani a fost nominalizat printre cei mai eficienţi guvernatori de bănci centrale de către revista Global Finance.

Stanley Fischer a preluat în 2005 conducerea Băncii Israelului, deşi are cetăţenie americană. El a fost anterior vicepreşedintele al Citigroup, una dintre cele mai puternice bănci americane. În anii '90, Fischer a fost vicepreşedintele Fondului Monetar Internaţional (FMI), poziţie din care a lucrat la rezolvarea crizelor financiare din Mexic, Rusia şi Asia de Sud Est.

Anterior el a mai lucrat ca economist-şef al Băncii Mondiale şi profesor de economie la MIT (massachusets Institute of Technology), fiind mentorul lui Ben Bernake, actualul şef al Fed, banca centrală a SUA.

În urmă cu doi ani, Fischer a candidat pentru poziţia de preşedinte al FMI, după demisia francezului Dominique Strauss-Kahn, dar candidatura nu i-a fost acceptată, deoarece regulamentul instituţiei nu acceptă candidaţi cu vârsta mai mare de 65 de ani.