Conferinţă ZF: Reducerea CAS poate stimula economia. Contribuţiile sociale mari dezavantajează România în faţa Bulgariei

Autor: Claudia Medrega 31.01.2013



Reducerea contribuţiilor sociale este o soluţie care poate stimula economia, însă România a ră mas una dintre ţările cu cele mai ridicate niveluri ale contri bu ţi ilor sociale, de 44,45%, ceea ce este foarte îngrijo rător pentru mediul de afaceri, iar acest lucru o dezavantajează în faţa Bulgariei, care are un nivel cumulat al impozitării muncii de 30,3%.

Aceasta este una dintre concluziile conferinţei "Cum se pot stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă prin mă suri fiscale", organizată de ZF în parteneriat cu firma de audit şi con sultanţă PwC.

La conferinţă au participat Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Peter de Ruiter, partener, Head of Tax and Legal Services, PwC România, Mihaela Mitroi şi Ionuţ Simion - parteneri Consultanţă Fiscală PwC România, Daniel Anghel, partner Taxe Indirecte, PwC România, Cristian Nacu, partner Enterprise Investors şi Anda Rojanschi şi Dan Dascălu - partneri D&B David şi Baias, firma de avocatură afiliată PwC. Scăderea contribuţiilor sociale ar fi bine-venită având în vedere că munca este supra împovărată în România. Măsura ar putea duce la creşterea investiţiilor în sectorul privat.

Reducerea contribuţiilor sociale a fost solicitată de mult timp de mediul de business şi a fost susţinută de analişti prin calcule. Chiar şi reprezentanţii FMI au adus în discuţie de multe ori necesitatea ajustării CAS, însă doar în con diţiile identificării unor soluţii altenative care să compenseze diminuarea înca să ri lor bugetare. Contribuţiile sociale sunt cea mai importantă resursă de bani la bugetul consolidat.

"România a rămas una dintre ţările cu cele mai ridicate niveluri ale contribuţiilor sociale. Este extrem de îngrijorător pentru mediul de afaceri. Sunt necesare diminuarea contribuţiilor sociale şi plafonarea contribuţiilor de asigurări de sănătate", a spus Mihaela Mitroi, partener Consultanţă Fiscală PwC România.

În replică, Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a spus că reducerea contribuţiilor sociale este "un angajament asumat". El a explicat că în acest an Ministerul Finanţelor va face o analiză complexă a întregului sistem de asigurări sociale.

"Cum este stabilit în prezent sistemul de asigurări sociale lasă posibilitatea de migrare dintr-o zonă în alta. Trebuie analizat tot sistemul de contribuţii sociale şi trebuie reaşezat pe baze care să descurajeze astfel de migrări", a spus Manolescu. El este fiul fostului secretar de stat responsabil cu fiscalitatea, Maria Manolescu, cea care a lucrat la prima formă a Codului fiscal în 2003-2004.

În România angajatorii plătesc contribuţii sociale de 28%, în timp ce cota plătită de angajaţi este de 16,5%. Comparativ, în Bulgaria cotele plătite de firme ajung la 18,2%, iar cele plătite de salariaţi sunt de 12,1%.

Peter de Ruiter, partner, head of tax and legal services, PwC România, a amintit că nivelul de colectare al taxelor şi impozitelor în România este mult mai redus decât în alte state din Uniunea Europeană.

Coerenţa şi predictibilitatea cadrului fiscal, precum şi necesitatea consultărilor autorităţilor fiscale cu oamenii de afaceri şi consultanţii fiscali atunci când fac modificări legislative s-au regăsit printre solicitările consultanţilor PwC.

"Lipsa consultărilor cu mediul de afaceri este una dintre tarele pe care niciun Guvern nu a reuşit să şi le însuşească. Politicile fiscale trebuie să fie coerente şi predictibile. Este nevoie de raportări şi declaraţii simplificate", a spus Ionuţ Simion, partener Consultanţă Fiscală, PwC România.

Autorităţile au modificat la începutul acestui an practic peste noapte Codul fiscal, luând prin surprindere atât oamenii de afaceri, cât şi consultanţii fiscali.

"Nu îmi mai doresc schimbări majore. Nu îmi mai doresc «îmbunătăţiri» anunţate ale mediului de afaceri - ele au arătat că nu ajută şi nu au efecte pozitive. Mă sperie când aud că politicienii fac legi în bibliotecă. Legile trebuie să fie făcute cu practicieni, simulând efectele lor pe termen mediu şi lung pe toate palierele pe care au efect. Altfel, se creează haos", a spus Cristian Nacu, partner Enterprise Investors.

El recomandă politicienilor să consulte specialiştii atunci când iau decizii importante.


Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor

Ionuţ Simion, partener Consultanţă Fiscală, PwC România

Daniel Anghel, partener Taxe Indirecte, PwC România

Anda Rojanschi, partener D&B David şi Baias

Mihaela Mitroi, partener Consultanţă Fiscală PwC România

Peter de Ruiter, partner, head of tax and legal services, PwC România

Dan Dascălu, partner, D&B David şi Baias

Cristian Nacu, partner Enterprise Investors