Din senin, valoarea unui startup care produce termostate creşte la 600 de mil. euro

Autor: Octavian Calei 03.02.2013

O companie fondată în 2010, Nest Labs, care produce termostate digitale, a ajuns să valoreze 800 de milioane de dolari (590 mil. euro) datorită investitorilor încrezători care au pariat mulţi bani pe o invenţie de succes, scrie Business Insider.

Nest are vânzări de 40.000 - 50.000 de termostate pe lună, cea mai mare parte din comenzi venind din Europa. Dispozitivele se vând în magazinele Lowe's, Best Buy şi pe site-ul Apple. Preţul termostatelor este de 250 de dolari (185 euro).

Fonduri de investiţii precum Google Ventures şi Venrock au "pompat" 80 de milioane de dolari (59 de mil. euro) în Nest, ridicându-i valoarea la 800 de milioane de dolari (590 mil. euro).

Nest Labs a lansat la sfârşitul lui 2011 un termostat digital care făcut furori în lumea tehnologiei, deşi nu face parte din categoria unor produse spectaculoase.

Nest este un termostat digital care poate "învăţa" când te scoli, când mergi la culcare şi ce temperatură ambiantală agreezi în timpul zilei. Atunci când rotiţa este răsucită, dispozitivul memorează şi se ajustează conform preferinţelor. Temperatura poate fi setată şi prin intermediul unei aplicaţii smartphone.

Termostatul inteligent a fost construit şi proiectat de acelaşi om care a lucrat la Apple iPod, Tony Fadell.