Preţurile producţiei industriale au scăzut în decembrie 2012 cu 0,2% faţă de noiembrie

Autor: Liviu Iancu 04.02.2013

Preţurile producţiei industriale pe total piaţă internă şi piaţă externă au scăzut în decembrie 2012 cu 0,2% comparativ cu luna precedentă, dar au crescut cu 4,9% faţă de luna corespunzătoare din anul 2011, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).



Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut în decembrie 2012 cu 0,2% comparativ cu luna precedentă.

După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă cât şi preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au scăzut cu 0,2%, respectiv cu 0,4%.

Pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au înregistrat scăderi de preţ în industria extractivă (-1,3%), în industria prelucrătoare (-0,2%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,2%).

La distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, preţurile s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.

Pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţ în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,3%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,2%). Scăderi de preţ s-au înregistrat în industria energetică (-0,6%) şi industria bunurilor intermediare (-0,4%). În industria bunurilor de capital preţurile s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.

În decembrie 2012 comparativ cu decembrie 2011 preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 4,9%.

S-au înregistrat creşteri de preţuri la distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+6,5%), în industria prelucrătoare (+5,6%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,4%).

În industria extractivă preţurile au scăzut cu 0,7%.

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,4%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat preţurile produselor din industria energetică (+4,8%), industria bunurilor intermediare (+3,7%), industria bunurilor de capital (+3,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,0%).