Isărescu: BNR are o prognoză pentru inflaţie de 5-6% în prima jumătate a anului

Autor: Raluca Ghinea 05.02.2013

BNR estimează că rata inflaţiei va fi de 5-6% în prima jumătate a anului, urmând ca ulterior să scadă, însă nivelul acesteia va depinde foarte mult de evoluţia preţurilor volatile, precum cele din agricultură, a declarat marţi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.



Întrebat de jurnalişti ce prognoză are banca naţională pentru rata inflaţiei în prima jumătate a acestui an, Isărescu a arătat că BNR estimează o inflaţie de 5-6% pentru prima jumătate a anului, precizând că mai multe detalii vor fi oferite presei la conferinţa de joi, 7 februarie, cu ocazia prezentării raportului asupra inflaţiei.

"Inflaţia a crescut în luna decembrie 2012, rata anuală de 4,95% plasându-se în afara intervalului de variaţie din jurul ţintei şi peste nivelul de 3,14% înregistrat în decembrie 2011. Rata anuală a inflaţiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recentă prognoză a BNR, de 5,1%", se arată în comunicatul detaliat transmis de BNR după şedinţa Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară.

Rata medie anuală a inflaţiei a continuat însă să scadă, atingând pe ansamblul anului nivelul de 3,33%, minimul ultimilor 23 de ani. Rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustată a fost în luna decembrie 2012 de 3,3%, nivel neschimbat pentru a treia lună consecutiv. Rata CORE 2 este calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi a băuturilor alcoolice.

Întrebat despre impactul majorării preţurilor la gaze naturale şi electricitate asupra preţurilor alimentare, Isărescu a afirmat că nu crede că impactul va fi major.

"În ceea ce priveşte preţurile agroaliementare, într-o Românie cu agricultură dependentă de natură, vremea este factorul cel mai important", a spus guvernatorul BNR.

Surse oficiale au declarat recent pentru MEDIAFAX că BNR a transmis experţilor FMI că estimează ratarea ţintei de inflaţie pentru acest an, din cauza ajustărilor preţurilor administrate, dar depăşirea intervalului vizat va fi mult mai mică decât în 2012.

"BNR a convenit cu FMI o estimare de inflaţie pentru finele acestui an de 3,7%, adică în afara intervalului ţintit, pe motiv că majorarea preţurilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetară fără să afecteze creşterea economică", au expllicat sursele citate.

De asemenea, BNR a anunţat FMI că nu va reduce în acest an rezervele obligatorii ale băncilor, nici la lei şi nici la valută, şi va menţine dobânda la 5,25% pentru următoarea perioadă.

În noiembrie, banca centrală a revizuit în urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflaţie pentru 2012, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prognozei pentru acest an de la 3% la 3,5%.

Rata inflaţiei a fost în decembrie anul trecut de 4,95% faţă de decembrie 2011, în afara intervalului ţintit, BNR ratând obiectivul în şase din cei opt ani de când a introdus regimul de ţintire a inflaţiei.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis marţi să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit, de 15% pentru moneda naţională şi 20% pentru valută.

CA al BNR a analizat marţi şi a aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care evaluează contextul macroeconomic, examinează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare.

Potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflaţiei va reveni la limita superioară a intervalului-ţintă la sfârşitul anului 2013, după o accentuare de natură tranzitorie în prima jumatate a anului curent, în principal ca urmare a unor ajustări mai ample ale preţurilor administrate.