Ponta: Am menţinut cota unică de 16%, deşi ca social-democrat nu-mi place

Autor: Iulian Anghel 06.02.2013

Opoziţia a susţinut ieri la dezbaterea bugetului de stat în Parlament că bugetul pe 2013 construit de guvern este unul "socialist" întrucât 90% din cheltuielile bugetare merg spre funcţionarea instituţiilor şi nu pentru investiţii.



Premierul Victor Ponta a arătat însă că proiectul de buget a fost construit pe menţinerea cotei unice de impozitare de 16% - un mesaj, spune el, adresat comunităţii de afaceri - şi este agreat de FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

"Pentru cota unică de 16%, nu am ascuns niciodată şi nu voi ascunde nici în continuare faptul că, fiind social-democrat, cred în impozitarea diferenţiată, însă înţelegerea politică pe care s-a bazat formarea Uniunii Social-Liberale şi promisiunea fermă făcută de noi în campania electorală privind păstrarea cotei unice se reliefează în acest buget şi îmi doresc ca mesajul pentru mediul de afaceri să compenseze ceea ce, din punctul de vedere al unui social-democrat, este mai puţin bine-venit în ceea ce priveşte zona socială. Am menţinut cota unică şi o vom menţine în continuare", a declarat premierul în plenul Parlamentului, la dezbaterile privind proiectul legii bugetului de stat pe 2013.

Buget adoptat fără emoţii

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a adoptat ieri legea bugetului de stat pe 2013, al doilea punct pe ordinea de zi fiind proiectul legii bugetului asigurărilor, după ce cele două proiecte de acte normative au trecut, săptămâna trecută, cu amendamente nesemnificative, de comisiile reunite de buget-finanţe.

Majoritatea solidă de care se bucură Guvernul nu a stârnit emoţii Executivului în Parlament, dar premierul a ţinut să arate că modificări majore la legea bugetului nu sunt posibile în afara identificării surselor, iar aceste surse suplimentare nu sunt. Aşadar, arată premierul, proiectul nu mai pune accentul pe finanţări strict de la bugetul de stat, precum în ultimii trei ani, ci pe fonduri europene nerambursabile.

De altminteri, bugetul general consolidat pe 2013 arată că Finanţele se aşteaptă să obţină de la UE în contul plăţilor efectuate cu proiectele ce beneficiază de fondurile nerambursabile 11,2 mld. lei, în vreme ce cheltuielile de capital (investiţiile statului) ar urma să fie, în total, de 17,7 mld. lei. Potrivit execuţiei bugetului general consolidat pe 2012, în buget au intrat anul trecut de la UE, în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări, 7,9 mld. lei, deşi proiectul iniţial al bugetului miza pe 13 miliarde de lei.

MRU: Ne întoarcem la socialism

Opoziţia a reproşat ieri în Parlament guvernului că bugetul pe 2013 este unul "socialist" întrucât peste 90% din cheltuielile statului merg spre funcţionarea instituţiilor şi nu către investiţii, ceea ce, alături de majorarea unor taxe, ar face, în opinia liderului PDL Vasile Blaga, ca 15.000 de societăţi comerciale să fie îngropate.

Senatorul Mihai Răzvan Ungureanu, fost premier, a susţinut în Parlament: "Ne aflăm după 22 de ani din nou în socialism. În doar câteva luni, guvernul a reuşit să crească cheltuielile curente la peste 92% din totalul cheltuielilor. În '93 cheltuielile curente acopereau 85% din totalul cheltuielilor. Am ajuns exact în di­recţia de care fugeam în '89, direct în socialism".

Cheltuielile curente înseamnă, în bugetul consolidat pe 2013, 32,9% din PIB, faţă de cheltuielile totale de 35,7% din PIB - adică 92% din totalul cheltuielilor merg către cheltuielile curente. Însă nici în anii trecuţi când PDL şi chiar, pentru scurtă vreme, Ungureanu au fost la guvernare nu s-a întâmplat altfel - în 2011 cheltuielile curente au însemnat 89,2% din cheltuielile totale, iar anul trecut 91%.

Totuşi, la capitolul cheltuieli de capital se observă o cădere - 17,7 mld. lei în 2013 (2,8% din PIB), faţă de 22,6 mld. lei în 2011 (4,1% din PIB) şi 19,3 mld. lei în 2012 (3,3% din PIB).

Dar premierul a ţinut ieri să explice că investiţiile se vor realiza din fonduri UE şi nu neapărat de la bugetul de stat şi a arătat că a menţinut cota unică de 16% pentru a da un semnal comunităţii de afaceri şi nu neapărat că-i place, gândirea sa politică fiind una social-democrată ce l-ar fi îndemnat să introducă impozitarea progresivă.

Veniturile bugetului general vor fi, aşa cum arată guvernul, în sumă de 209,2 mld. lei, (33,6% din PIB), iar cheltuielile de 222,6 mld. lei (36,7% din PIB), cu un deficit de 2,1% din PIB.

Veniturile bugetului de stat sunt de 98,1 mld. lei (plus 14% faţă de 2012), iar cheltuielile de 116,3 mld. lei, în creştere cu 10,5%.

În bugetul consolidat, cheltuielile curente reprezintă 92% din totalul cheltuielilor - cheltuielile de personal 46,1 mld. lei (7,4% din PIB), iar cheltuieli cu bunurile şi serviciile 37,2 mld. lei (6% din PIB). Cheltuielile de capital sunt de 17,6 mld. lei - 2,8% din PIB. Ca în fiecare an, cheltuielile cu asistenţa socială au cea mai mare pondere în bugetul general consolidat - 11,2% din PIB (69,9 mld. lei).

La venituri, bugetul general consolidat mizează, în principal, pe 54,3 mld. lei (8,7% din PIB) din contribuţiile de asigurări, 52,3 mld. lei (8,5% din PIB) din TVA, 23,1 mld. lei (3,7% din PIB) din impozitul pe salarii şi 11,7 mld. lei (1,9% din PIB) din impozitul pe profit.

Pe zona de TVA, creşterea faţă de 2012 este de doar 2,3%, iar pe impozitul din veniturile salariale în jur de 9%, ca urmare a majorării salariilor bugetarilor.