Un vicepreşedinte al Eximbank câştigă peste un milion de lei pe an

Autor: Razvan Voican 07.02.2013

Un mandat de vicepreşedinte al băncii de stat Eximbank i-a adus titularului un câştig de peste un milion de lei şi în 2010 şi în 2011.

Venitul mediu lunar a trecut astfel de 20.000 de euro, putând stârni invidia omologilor din bănci mult mai mari şi cu responsabilităţi pe măsură. Sumele rezultă din declaraţia de avere a vicepreşedintelui Paul Ichim, aflat în prezent la al doilea mandat, dar şi din cea a fostei sale colege Luminiţa Manolache, care a plecat din bancă odată cu Ionuţ Costea, îm­preună cu care lucrase la Raiffeisen Locuinţe.

Un vicepreşedinte al Eximbank a câştigat peste 900.000 de lei într-un an din remuneraţia directă cuvenită funcţiei, însă venitul i-a fost completat de indemnizaţia de membru în Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări

(CIFGA) - o structură care aprobă regimul de acordare a dife­ri­telor facilităţi din portofoliul băncii. Folosită de fapt ca instru­ment de rotunjire a veniturilor unor apropiaţi ai puterii politice, CIFGA avea anul trecut nu mai puţin de 18 membri, unii plă­tiţi cu peste 2.000 sau chiar şi cu peste 4.000 de euro pe lună, până când fostul ministru al finanţelor Florin Georgescu a considerat că 11 ar fi totuşi suficienţi.

Paul Ichim a încasat pe 2011 suma de 962.812 lei ca vicepreşedinte al Eximbank şi 113.190 de lei ca membru al CIFGA. Luminiţa Manolache l-a întrecut cu un salariu de vicepreşedinte de 984.267 lei, dar a încasat numai 44.934 de lei de la CIFGA. Pentru a exista un echilibru, ea a fost numită şi membru în consiliul de supraveghere al EximAsig (compania de asigurări afiliată băncii - fostă CARE), de unde a mai luat 59.088 de lei.

Banca de stat Eximbank nu a fost inclusă pe lista societă­ţi­lor la care ar trebui introdus "management privat" (cu încuviinţarea FMI), însă grila de salarizare a echipei de top management este cât de poate de comparabilă cu cele din bănci private. Salariul generos a reprezentat o motivaţie importantă pentru fostul preşedinte Ionuţ Costea, iar în toamna trecută a fost un argument important pentru Traian Halalai, care a renunţat la postul de CFO al Băncii Româneşti pentru a prelua conducerea băncii de stat, în condiţiile în care are de returnat datorii foarte consistente - numai anul acesta peste un milion de euro. Eximbank a raportat pe 2011 un profit net de 31,8 mil. lei, la jumătate faţă de câştigul înregistrat în 2010, însă a reuşit să-şi majoreze cu peste 50% portofoliul de credite nete, până la 780 mil. lei. Acesta a rămas însă scăzut raportat la rolul aşteptat de la o bancă de stat în perioada de criză.

Salarizarea managerilor de bănci a constituit un subiect sensibil pe parcursul crizei având în vedere că performanţa instituţiilor de credit s-a înrăutăţit, însă remunerarea echipelor de top management s-a dovedit rigidă, mai afectate fiind bonusurile prin introducerea unor sisteme de eşalonare a plăţi­lor în funcţie de evoluţia rezultatelor.