Electrica cere 250 milioane de euro de la CEZ, Enel şi E.ON pentru nerespectarea clauzelor de privatizare

Autor: Roxana Petrescu 07.02.2013

Statul român, prin Electrica, îşi caută dreptatea la Paris în chestiuni care privesc neîndeplinirea clauzelor din contractele de privatizare de către greii europeni ai energiei. Cel mai nou raport al Curţii de Conturi arată că sumele pe care investitorii străini le-au adus ca majorări de capital atunci când au cumpărat distribuţiile de energie nu s-au dus de fapt în investiţii. La mijloc sunt penalităţi de 250 de milioane de euro cerute de statul român.



Electrica, singura companie con­tro­lată de stat activă în domeniul dis­tribuţiei şi furnizării de ener­gie electrică, un business de 1,5 miliarde de euro, este în procese cu toţi giganţii europeni care au cumpărat în perioada 2005-2008 cinci din cele 8 filiale de distribuţie şi furnizare a energiei eletrice.

Acţiunea Electrica reprezintă o premieră pentru statul român, obişnuit în ultimii ani să asculte sfaturile instituţiilor străine, să vândă active la preţuri subevaluate sau să îndepli­nească solicitările companiilor străine în schimbul promisiunilor de investiţii.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro