Sub securea dezangajării automate de fonduri UE în 2013: 6,5 mld. euro

Autor: Iulian Anghel 09.02.2013

Pentru că nu poate absorbi fondurile europene nerambursabile, România se află la mila marilor contributori ai Uniunii Europene. Sumele aflate în 2013 sub securea “dezangajării automate” sunt de 6,5 mld. euro.

Banii europeni trebuie cheltuiţi într-un interval de NĂ2 ani (perioada în care ai convenit să-i foloseşti plus doi ani, pentru că, din diferite motive, înaintarea proiectelor poate fi obstrucţionată.

Cum, de la aderarea la UE, România nu a atras definitiv decât 2,1 mld. euro din totalul de 19,8 mld. euro (sumă actualizată cu inflaţia) pe fonduri structurale, adică 12% din total, în procesul de dejangajare automată au intrat anul acesta 6,5 mld. euro.

Tot ce nu este definitiv absorbit până la această sumă (adică facturile prezentate Comisiei Europene şi onorate la plată) este pierdut definitiv.

În 2012, România a pierdut prin procedura dezangajării automate 191 mil. euro.

Banii necheltuiţi astfel se întorc la bugetul naţional al contributorilor Uniunii, astfel că preşedintele Traian Băsescu a prezentat vineri seară drept un mare succes al României recomandarea Consiliului European făcută Comisiei Europene în concluziile summitului de la Bruxelles - unde a fost bătut în cuie bugetul 2014 - 2020- , anume ca, în cazul a doi rataţi ai absorbţiei fondurilor – România şi Slovacia – să fie aplicată o excepţie - banii să fie cheltuiţi în intervalul NĂ3 şi nu NĂ2 (NĂ3 se va aplica tuturor după 2014).

Preşedintele susţine că, dacă Comisia pune în practică recomandarea Consiliului de a modifica Regulementul 1.083/2006 (care instituie regula NĂ2), România va “câştiga” anul acesta 4 mld. euro (nu ar mai fi retraşi automat). Preşedintele a spus că informaţiile i-au fost furnizate de echipa de experţi (au fost la Bruxelles, în echipa preşedintelui, şi consilieri ai Guvernului) care l-au însoţit la summitul UE.

Doar că spusele preşedintelui ascund o situaţie cum nu se poate mai complicată şi în 2013, anume că România nu speră că va lua anul acesta de la UE decât 2,5 mld. euro.

Ani de zile, ţintele de absorbţie au fost exagerate, cel puţin pe fondurile structurale  – 2 mld. euro în 2011 (s-au luat câteva sute de milioane), 3,5 mld. euro în 2013 (au fost onorate facturi de doar 1,1 mld. euro).

Aşa a ajuns România să intre în malaxorul dezangajărilori de sume nerambursabile şi să solicite derogări şi mila marilor contribuabili, doar-doar se va petrece vreo minune între timp.