Cele mai bogate cluburi de fotbal ale Europei sfidează criza: Veniturile le-au crescut cu 10% anul trecut

Autor: Andreea Anghel 10.02.2013

Cu toate că Europa este încă sub asediul recesiunii şi al austerităţii, fotbalul european pare să reziste în faţa tuturor problemelor din economie. Veniturile celor mai bogate zece cluburi de fotbal europene au crescut cu 10 % din sezonul 2011-2012 faţă de intervalul similar precedent, la 4,8 miliarde de euro, potrivit unui raport al firmei de consultanţă Deloitte.

Deloitte calculează veniturile totale ale fiecărui club ca sumă aritmetică a veniturilor încasate din vânzarea biletelor bilete în fiecare zi de meci, din contractele de difuzare şi contractele comerciale (de publicitate), scrie CNBC. Cele mai bogate şase cluburi de fotbal europene au rămas aceleaşi pentru al cincilea an consecutiv. Echipele din Premier League domină clasamentul ocupând şapte poziţii în top 20.

1. Real Madrid, cu venituri de 512,6 milioane euro în sezonul 2011-2012

Pe primul loc în topul cele mai bogate zece cluburi se află gigantul fotbalului spaniol Real Madrid, cu o cifră de afaceri de 512,6 milioane de euro. Astfel, galacticii sunt pentru al optulea an consecutiv cel mai bogat club, egalând recordul atins de Manchester United. Real Madrid este, de asemenea, primul club din istorie ale cărui venituri totale depăşesc 500 milioane euro.

Succesul financiar se datorează efortului depus de jucători pe teren. Aceştia au doborât numeroase recorduri şi au câştigat titlul de campioană a Spaniei în 2012. Veniturile încasate din contractele de difuzare au crescut cu 9% în sezonul analizat, la 199,2 milioane euro, datorită meciurilor amicale jucate peste tot în lume şi a faptului că Real Madrid îşi negociază singur drepturile de difuzare.

Veniturile din publicitate au crescut cu 9%, demonstrând puterea brandului Real Madrid şi capacitatea clubului de a înregistra rezultate financiare excelente în pofida situaţiei economice din Spania. Încasările din vânzarea de bilete au crescut cu 2% până la 126,2 milioane de euro. Rezultatul va creşte, probabil, în viitorul apropiat, datorită planurilor clubului de a investi în dezvoltarea stadionului Santiago Bernabeu. O capacitate mai mare şi îmbunătăţirea serviciilor oferite pe stadion, dar şi viitoarele victorii pe acest teren, vor face ca Real Madrid să fie un club greu de detronat de pe prima poziţie a celor mai bogate cluburi din Europa pentru o perioadă lungă de timp.

2. Barcelona, 483 milioane euro

Veniturile totale ale clubului spaniol Barcelona au crescut cu 7%, cu toate că titlul de campioană naţională în 2012 a revenit rivalilor de la Real Madrid şi în ciuda pierderii titlului de campion european. Creşterea înregistrată se datorează în mare parte publicităţii, deoarece au acceptat ca logo-ul fondului de investiţii al Qatarului să figureze pe tricourile jucătorilor. În ultimii doi ani, veniturile din publicitatei au crescut cu 53%. În parte datorită faptului că Barcelona a acceptat ca o companie privată să apară pe tricourile lor.

Veniturile din contractele de difuzare au scăzut cu 2% , iar cele din vânzarea de bilete au avansat cu 5%, la 116,3 milioane euro. Deşi capacitatea noul stadion este de peste 90.000 de locuri, acesta înregistrează venituri mai mici decât Arsenal din vânzarea biletelor. Dacă va gestiona resursele pe care le are mai bine, Barcelona poate să ocupe în viitor o poziţie mai bună în topul celor mai bogate cluburi din Europa.

3. Manchester United, 395,9 milioane euro

Manchester United îşi menţine a treia poziţie în top 10, fiind cel mai bogat club de fotbal din Anglia, în ciuda scăderii cifrei de afaceri în sezonul 2011-2012. Din cauza reducerii veniturilor, 3% în perioada analizată, echipa ar putea pierde titlul de campioană în Champions League în faţa rivalei Manchester City.

Performanaţa scăzută în Champions League în sezonul 2011-2012 a dus la scăderea cu 11% a veniturilor din contractele de difuzare, la 128,5 milioane euro, şi la diminuarea veniturilor din biletele vândute la meciuri, la 122 milioane de euro. Clubul are însă success cu veniturile din publicitate, care cresc continuu, dovadă fiind încheierea unui contract de sponsorizare record, de 559 milioane dolari, încheiat pe şapte ani cu General Motors şi care va începe în anul 2014.

Veniturile din sponsorizări şi îmbunătăţirea performanţei în competiţiile europene, dar şi posibilele victorii în Premier League ar trebui să ducă la o consolidarea poziţiei clublui în topul celor mai bogate din Europa.

4. Bayern Munchen, 368,4 milioane euro

În pofida unui nou sezon fără trofeu, clubul de fotbal german Bayern Munchen a reuşit să-şi consolideze poziţia în top zece. Prezenţa clublui în finalele Champions League, cât şi în finalele pentru cupa naţională, ca şi poziţia a doua în Bundesliga, au condus la creşterea cifrei de afaceri a clubului cu 15%.

Bătălia pentru câştigarea titlului Champions League, al cărei ultim meci s-a ţinut pe stadionul Bayern, a fost principalul factor care a dus la creşterea cu 19% a încasărilor din vânzarea de bilete, cât la avansul cu 11,2 milioane euro a veniturilor din contractele de difuzare. Veniturile din publicitate continuă să reprezinte aproape jumătate din totalul veniturilor clubului, respectiv 200 milioane euro. Performanţa excelentă din timpul meciurilor este întotdeauna un factor important pentru succesul financiar şi un început de sezon 2012-2013 excelent asigură poziţia clubului în topul celor mai bogate cluburi din Europa.

În coada clasamentului se află englezii de la Liverpool şi italienii de la Juventus.

9. Liverpool, 233,2 milioane euro

Cu o cifră de afaceri de 233,2 milioane euro, Liverpool ocupă poziţia a noua în top 10 Clubul rămâne printre primiele zece în pofida unui an cu o performanţă scăzută pe teren. Veniturile totale au crescut cu doar 3% din cauza absenţei clubului din competiţiile europene de fotbal, pentru prima oară în peste zece ani. Prin câştigarea campionatelor locale, veniturile din vânzarea de bilete au crescut cu 11%, la 55,9 milioane euro.

Noii proprietari ai echipei, care deţin şi clubul profesionist de baseball din Boston, au încercat să dezvolte brandul la nivel internaţional. Astfel, au fost încheiate noi contracte de sponsorizare, unul important fiind cu Warrior Sports, în valoare de 25 de milioane lire (29,55 milioane de euro) pe an, care a contribuit cu o creştere de 4% la veniturile din publicitate, la 100 milioane euro. Dacă nu va participa anul acesta la Champions League, Liverpool poate să-şi piardă actuala poziţie în top.

10. Juventus, 195.4 milioane euro

După ce şi-a recâştigat titlul de campioană în sezonul trecut, cel mai prestigios club al Italiei a reintat în top 10 al celor mai bogate cluburi din Europa. Primul titlu din seria A de după sezonul 2002-2003 i-a adus creştere cu 27% a veniturilor totale, compensând absenţei din Champions League în perioada 2011-2012.

De asemenea, creşterea semnificativă a veniturilor din vânzare de bilete şi din bonusurile primite pentru victoriile de pe teren au contrabalansat pierderile înregistrate în veniturile din contractele de difuzare pe care participarea în Campionatul European de Fotbal le generează. Particparea în Champions League în sezonul actual ar putea propulsa echipa pe o poziţie mai bună în top, anul viitor.

Top 10 cele mai bogate cluburi de fotbal din Europa

Rang

Cluburi

Venituri totale în sezonul 2011-2012 (milioane euro)

1

Real Madrid

512,6

2

Barcelona

483

3

Manchester United

395,9

4

Bayern Munchen

368,4

5

Chelsea

322,6

6

Arsenal

290,3

7

Manchester City

285,6

8

AC Milan

256,9

9

Liverpool

233,2

10

Juventus

195,4