Procesatorii români sunt acuzaţi că au transformat pe hârtie carne de cal în carne de vită. Diferenţa de preţ între cele două este de 1,5 euro/kilogram. România exportă carne de cal de 13 mil. euro/an, mai mult decât de vită

Autor: Gabriel Razi 11.02.2013

Grupul agroalimentar Findus şi procesa­torul francez Spanghero au declanşat weekendul trecut cel mai mare scandal al în­ceputului de an în industria alimentară eu­ropeană după ce britanicii i-au acuzat pe francezi că le-ar fi livrat lasagna ce conţinea carne de cal în timp ce etichetele arătau că acea carne ar fi în realitate de vită.

La rândul lor francezii de la Spanghero au reacţionat spunând că nu au nicio vină în acest scandal şi că vinovaţi sunt furnizorii cărnii-materie primă, în speţă două abatoare din România. Astfel, scandalul cărnii de cal s-a rostogolit cu rapiditate către România şi readuce în lumină securitatea alimentară pe piaţa locală a cărnii, o industrie românească privită cu suspiciune de ani buni în Europa după crize precum cea a pestei porcine sau cea a gripei aviare.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dez­voltării Rurale spun că evenimentele din scandalul cărnii de cal nu sunt însă de natură să pună în pericol siguranţa alimentară, ci reprezintă o suspiciune de fraudare prin înlocuirea cărnii de vită cu cea de cal. „Reiterăm faptul că nu este vorba de o alertă europeană ca urmare a unui potenţial pericol cu implicaţii asupra siguranţei alimentare, de natură să pună în pericol sănătatea publică, ci de o notificare privind fraudarea prin subsituire a cărnii de vită cu cea de cal“, a anunţat ieri Ministerul Agri­culturii.

Oficialii din MADR nu au făcut ieri public numele companiilor româneşti implicate în acest scandal, dar au precizat că au în derulare o anchetă.

„Ancheta demarată ieri este în continuare în derulare, având în vedere volumul mare şi complexitatea documentelor referitoare la asigurarea trasabilităţii.“

Miza schimbării documentelor pentru carnea de cal în documente care să arate că acea carne în realitate de vită este diferenţa de preţ dintre cele două sortimente. Spre exemplu, în primele opt luni ale anului trecut companiile din România au trimis la export carne de vită cu un preţ mediu de 3,7 euro/kg, în timp ce exportatorii de carne de cal au livrat fiecare kilogram cu 2,2 euro. Rezultă o diferenţă de 1,5 euro/kg.

 

Diferenţa de preţuri dintre cal şi vită este mobilul fraudei, spun procesatorii locali

Diferenţa dintre cele două preţuri reprezintă un posibil mobil al fraudării prin schimbarea documentelor de livrare, spun proprietarii de abatoare care procesează carne de cal în România. „Vita tineret costă la achiziţie aproximativ 5,5-6 lei/kilogram în viu, în timp ce calul în viu costă între 3,2 şi 3,5 lei kilogram“, spune Maria Nicsan, administratorul abato­ru­lui Nicsan din Suceava, cu afaceri de 1,8 mil. euro în 2011, potrivit ultimelor date disponibile.

Maria Nicsan a spus că nu a livrat până acum carne de cal în Franţa şi a adăugat că anul trecut a exportat 1.200 de tone de carne de cal în Bulgaria. „Am livrat din 2010 numai în Bulgaria, iar carnea de acolo pleacă în Azerbaidjian. Am mai trimis şi în 2011 aproximativ 1.300 de tone tot în Bulgaria.“ Ea mai spune că achiziţionează animalele de la crescători mici şi adaugă că lucrătorii din industria cărnii pot identifica cu uşurinţă diferenţele dintre carnea de cal şi cea de vită.

Pe un ton similar, Iulian Căzăcuţ, manager general al companiei Dollycom, un business de 27 mil. euro care procesează şi carne de cal pe lângă cea de bovină sau de porc, pune la rândul său scandalul cărnii de cal pe diferenţele mari de preţ dintre cele două produse.

„Diferenţa este mare. Poate fi şi de 1 euro/kilogram, ceea ce înseamnă mult. Nu ştiu în acest moment dacă am livrat şi în Franţa pentru că lucrăm cu toată Europa.“

El a adăugat că există posibilitatea ca documentele de livrare să sufere modificări pe lanţul comercial dintre procesatorul iniţial al cărnii, traderi şi clientul final.

 

Atac serios la industria locală

La rândul său, Olimpiu Şoneriu, directorul general al grupului CarmOlimp, un business de aproximativ 25 mil. euro, care procesează şi carne de cal, spune că declaraţiile re­prezentanţilor companiei franceze Spanghero repre­zintă un atac serios asupra jucătorilor din industria locală a cărnii.

„Ţinând cont de faptul că în România sunt peste 20 de unităţi autorizate pentru sacrificarea cabalinelor şi că alinierea noastră rapidă la toate standardele europene în domeniu, ne-am transformat într-un concurent serios pe piaţa europeană.“ Şoneriu adaugă că niciun procesator de carne nu poate confunda carnea de cal cu cea de vită.

„Atacul Spanghero şi Comigel auspra României este nu doar nejustificat, dar şi ruşinos, încerând în mod evident să ascundă propriile nereguli.“

Directorul CarmOlimp spune că îşi aco­peră mai puţin de 3% din rulaje din seg­men­tul procesării cărnii de cal pentru export şi adaugă că nu a livrat niciodată materie primă pentru Spanghero sau Comigel.

 

10-12 mil. euro/anual din exporturile de carne de cal

Exporturile de carne de cal repre­zintă o piaţă în care se învârt an de an 10-12 mil. euro, potrivit statisticilor oficiale ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În primele opt luni ale anului trecut procesatorii din România au livrat în Uniunea Europeană carne de cal în valoare de 8,5 mil. euro, în creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă din 2011. Dacă ritmul livrărilor din primele opt luni ale anului trecut s-a păstrat constant şi în ultimele luni ale anului, atunci exporturile pot fi estimate la circa 12 mil. euro.

În 2011 companiile din România au exportat carne de cal în valoare de 13,1 mil. euro, iar în anul precedent livrările în străinătate s-au ridicat la circa 11 mil. euro.

România avea după primele nouă luni ale anului trecut un efectiv de aproximativ 600.000 de cabaline, în scădere uşoară faţă de anul 2011. Diferenţa faţă de 2010 este însă de 20%, potrivit datelor Food and Agriculture Organisation (FAO) din cadrul ONU. Numărul total al cailor de pe piaţa locală s-a încadrat începând cu anul 2008 pe un trend descendent. La acel moment în Româ­nia erau aproximativ 860.000 de capete de cabaline.

Cine sunt jucătorii implicaţi în scandalul cărnii de cal

Scandalul european izbucnit după ce compania alimentară britanică Findus a descoperit că lasagna produsă de un subcontractor al său conţinea carne de cal în loc de carne de vită a scos la lumină un circuit comercial complex în care sunt implicate companii din mai multe ţări europene, potrivit Mediafax.

Numele procesatorului român al cărnii este la acest moment necunoscut. Direcţia franceză de combatere a fraudelor a anunţat că implicat este un trader de carne cipriot care a subcontractat o companie a Spanghero unui alt trader din Olanda, care s-a aprovizionat la rândul său de la o companie din România.

Compania Maison Spanghero are sediul în Franţa în localitatea Castelnaudary şi este specializată în fabricarea şi comercializarea produselor de bază din carne. Compania a aparţinut mai multă vreme familiei jucătorului de rugbi Walter Spanghero şi a fost vândută în 2009 unei cooperative agricole basce. Reprezentanţii companiai au anunţat că au cumpărat carne de vită „origine Europa“ şi au vândut-o mai departe. Ei au anunţat că dacă se va dovedi că într-adevăr este vorba de carne de cal în loc de carne de vită, se vor îndrepta împotriva furnizorului iniţial din România.

Comigel este o companie cu sediul în oraşul francez Metz, specializată în fabricarea de preparate congelate sub mărci private. Produsele sale sunt distribuite în 16 ţări din Europa. Lasagna vândută către Findus a fost preparată de o filială a Comigel din Luxemburg. Preşedintele Comigel Erick Lehagre a declarat pentru AFP că a fost sesizat la începutul lunii februarie în legătură cu o „problemă“ legată de carne. El a demarat o anchetă pe lângă furnizorul cărnii ce a fost procesată de Comigel, compania franceză Spanghero.

Findus este un grup agroalimentar internaţional ce comercializează alimente congelate produse de companie sau de subcontractori. Compania are operaţiuni în ţări precum Marea Britanie, Suedia, Italia, Portugalia sau Elveţia. Aceasta a anunţat că a cumpărat lasagna gata preparată de compania franceză Comigel. Findus a anunţat că se consideră victima unei înşelătorii şi intenţionează să depună plângeri.