Demisia Papei: ce precedente mai sunt în istoria Bisericii

Autor: Ioana Nita 11.02.2013

Demisia lui Papa Benedict al XVI-lea nu este fără precedent, în 1045, Papa Benedict al IX-lea a acceptat să demisioneze în schimbul unor avantaje financiare. Papa Gregory al VI-lea, care a încercat să liniştească apele după scandulul cu Benedict al IX-lea şi l-a convins pe acesta să demisioneze, a devenit succesorul său. La rândul său, Papa Gregory al VI-lea a demisionat din cauza aranjamentului cu Benedict al IX-lea.

 

Cel mai cunoscut exemplu în privinţa demisiei unui Papă este cel al lui Papa Celestine al V-lea din anul 1294. Acesta şi-a prezentat demisia după doar cinci luni de pontificat, el emiţând un decret în care se stipula că este permis ca un Papă să demisioneze. Astfel, Papa Celestine al V-lea şi-a prezentat demisia.

 

Ultimul Papă care a demisionat a fost Papa Gregory al XII-lea (1406-1415), care a recurs la această soluţie pentru a pune capăt Schismei Occidentale. Schisma Occidentală, cunoscută şi ca Schisma Papală, a reprezentat o divizare a Bisericii Catolice între anii 1378-1417.