Cum vor arăta intersecţiile în era maşinilor fără şoferi. VIDEO

Autor: Andreea Anghel 16.02.2013
Maşinile fără şofer vor apărea pe străzi mai repede decât ne-am aştepta, iar computerele de pe aceste maşini vor revoluţiona drastic circulaţia. Companii ca Google şi Audi lucrează deja la crearea unor sisteme computerizate care să facă maşinile mult mai autonome şi mai sigure, scriu jurnaliştii de la Business Insider.
"Tehnologia este suficient de dezvoltată în acest moment pentru ca proiectul maşinilor fără şofer să devină realizabil, dar întrebarea care trebuie pusă este când vor deveni aceste maşini rentabile? Nu ştiu când vor putea oamenii să le cumpere, dar avantajele pe care le-ar putea oferi sunt atât de multe încât vor trebui introduse pe piaţă într-un final ", a spus Peter Stone, profesor la Universitatea din Texas.
Stone se gândeşte la avantajul pe care îl oferă aceste maşini celor bâtrâni şi celor cu dizabilităţi, dar şi părinţilor care nu au timp să-şi ducă copiii la fotbal. Un alt avantaj, mai presus de toate, este siguranţa în trafic şi eficientizarea deplasărilor.
Contactul vizual şi regulile rutiere învăţate de oameni pentru a conduce actualele maşini vor fi înlocuite de sisteme computerizate care vor comunica între ele. "Când vor comunica cel mai mult aceste sisteme? În intersecţii", spune profesorul. El studiază încă din 2003 tehnologia care va fi instalată pe maşinile fără şofer. Stone a precizat că aceste autovehicule vor face intersecţiile mult mai sigure şi eficiente.
Dacă astăzi în intersecţii nu se poate intra decât la culoarea verde a semaforului, prin introducerea maşinilor fără şofer circulaţia nu va mai fi restricţionată.