Priorităţile Bucureştiului: nu sunt bani pentru metrou sau centură, dar se semnează proiecte de 20 mil. euro pentru amenajarea lacurilor Floreasca şi Tei

Autor: Cristi Moga 12.02.2013

Primăria Capitalei a anunţat în această seară că primarul Sorin Oprescu a semnat cu Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, un contract de finanţare pentru realizarea unui circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei din nordul Bucureştiului, proiect cu o valoare estimată la 88,3 milioane de lei (circa 20 de milioane de euro).

Proiectul este finanţabil prin “Programul Operaţional Regional, Axa Prioritara 5 - Dezvoltarea regională şi promovarea turismului”, dar finanţarea nerambursabilă poate acoperi doar un sfert din sumă (23,5 mil. lei), astfel că autorităţile ar trebui să contribuie cu circa 15 mil. euro la acest proiect care „vizează valorificarea patrimoniului natural şi antropic reprezentat de lacurile Floreasca şi Tei, cu zonele verzi adiacente, prin activităţi turistice în conformitate cu principiile dezvoltării durabile, pe o suprafaţă de circa 11 ha”.

Mai concret, Primăria anunţă că vor fi construite două amfiteatre cu câte 240 locuri, 6 debarcadere tip port turistic şi 12 debarcadere pentru ambarcaţiuni mici de agrement, 5 platforme şi 3 pavilioane pentru activităţi culturale şi agrement, 3 piscine destinate agrementului. Totodată, vor fi amenajate piste ciclopietonale, spaţii de joacă pentru copii pe 832 mp, 5 posturi de salvamar”.

Toate aceste investiţii în imediata vecinătate a parcului Herăstrău care se întinde pe o suprafaţă de 110 hectare şi are acces la metrou, astfel că poate fi vizitat relativ uşor din mai multe zone ale Capitalei şi dispune în prezent de o bună parte din facilităţile propuse în noul proiect din Floreasca.

„Realizarea acestui proiect reprezintă, de fapt, o modalitate de exprimare culturală, care contribuie la dezvoltarea dimensiunii turistice a Capitalei”, afirmă primarul Oprescu, în timp ce Liviu Dragnea, care ocupă şi poziţia de vicepremier, spune că îşi doreşte „un parteneriat solid cu Primăria Capitalei”.

Întrebare pentru ambii oficiali: sumele propuse pentru acest proiect nu ar fi mai bine direcţionate către magistrala de metrou Eroilor – Drumul Taberei, către lărgirea centurii Capitalei sau întreţinerea linii ferate Bucureşti – Constanţa într-un stadiu la care să se poată circula cu o viteză medie de măcar 60 de kilometri pe oră, considerată în prezent modestă în orice ţară dezvoltată? Este chiar atât de necesară amenajarea acelor lacuri în prezent, într-un an în care finanţările pentru investiţii au fost tăiate fără explicaţii, astfel că termenele de finalizare ale proiectelor cu adevărat importante au fost amânate cu trei-cinci ani, iar trenul InterCity pe Bucureşti – Constanţa a fost scos deoarece componente ale liniilor de cale ferată „se fură”?

E mai important pentru cei din cartierul Primăverii să se plimbe prin Floreasca în loc să o facă prin Herăstrău, decât este pentru cei din Drumul Taberei să ajungă în fiecare zi cu metroul, decent, cu o jumătate de oră mai devreme la serviciu şi să câştige astfel câte o oră din viaţă în fiecare zi? Sau pentru sutele de TIR-uri care pierd ore şi litri de motorină zilnic pe centura Capitalei la intersecţiile în care soluţiile de trafic sunt aceleaşi de 20 de ani?

Durata de implementare a proiectului din Floreasca este anunţată la 28 de luni, astfel că probabil nici această investiţie nu va fi făcută în actualele mandate. Situaţie care ar ridica o altă intrebare: dar dumneavoastră cu ce va ocupaţi acolo domnilor?