Atenţia se mută din nou în Marea Britanie şi Franţa, dar victimele sunt clare: procesatorii români de carne pierd încrederea pieţelor europene

Autor: Gabriel Razi 14.02.2013

Procesatorii locali şi carnea "made în România" rămân până la acest moment singurele victime clare ale scandalului cărnii de cal cu toate că nimeni nu ştie cu siguranţă cine a fraudat, unde şi când carnea de cal a fost transformată "pe hârtie" în carne de vită.



Scandalul a continuat ieri să ia am­ploare după ce autorităţile brita­nice au făcut percheziţii la două aba­toare suspectate că ar fi im­plicate în această fraudă, iar dis­­tribuitorul francez de produse congelate Picard a retras de la vânzare două sor­ti­men­te de lasagna şi paste bolognese, ce i-au fost furnizate de fabrica Comigel din Luxem­burg.

"Deja cei din Marea Britanie care luau marfă de la mine m-au anunţat că nu mai vor nimic. Ne merităm soarta", a spus la rân­dul său şi Nicolae Ciuleac, director ge­neral şi proprietar al Carniprod Tulcea, un procesator cu afaceri estimate de 20 mil. euro anul trecut piaţa locală a cărnii, care îşi acoperea câteva procente din bu­siness din livrările de carne proce­sată în străinătate.

Astfel, sub risc se află ex­por­tu­rile româneşti de carne de vită şi cal, ceea ce înseamnă o piaţă de apro­ximativ 30 milioane de euro anul trecut, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza exporturilor la opt luni.

Lipsa de credibilitate s-ar putea translata cu uşurinţă şi către alte segmente ale pieţei de export de carne în condiţiile în care acest scandal vine după ce industria a fost lovită şi în trecut de crize precum cea a gripei aviare sau cea a gripei porcine.

Astfel, sub semnul întrebării ar putea fi şi exporturile de carne de pui, porc, dar şi de mezeluri sau con­serve de carne. Va­loarea cumulată a exporturilor acestor produse s-a ridicat anul trecut la apro­ximativ 270-280 mi­lioane de euro.

"Scandalul va avea im­pact în sensul neîn­cre­derii faţă de pro­ducătorii şi procesatorii români de carne şi faţă de carne în general. Acest scandal a pornit de la o declaraţie ires­ponsabilă şi aştept şi eu ca autorităţile să îi găsească pe vinovaţi", a declarat Sorin Minea, preşedintele federaţiei Ro­malimenta şi pro­prietar al proce­sa­torului Angst, un business de aproximativ 50 mil. euro în industria mezelurilor.

Companiile din România au devenit mai agresive pe piaţa cărnii din Uniunea Europeană abia în ultimii trei ani, după ce consumul intern s-a încadrat pe o pantă descendentă.

În acel moment, antre­prenorii din această industrie, una dintre puţinele din economie unde jocurile continuă să fie făcute de afaceri ale românilor, au decis să încerce să contra­balanseze pierderile din vânzări de pe piaţa internă prin livrările către vestul Europei. Primele ţinte au fost comunităţile de români din Spania şi Italia, dar treptat companiile locale au început să îşi facă loc şi pe celelalte pieţe mari din regiune.

Unul dintre canalele de intrare pe aceste pieţe au fost contractele de livrare pentru materii prime, semipre­parate sau cele pentru mărci private.

"În acest moment suntem cam ieşiţi din acest scandal după ce a ieşit la iveală că din România a plecat carne de cal carcasă şi nu carne tocată sau în amestec. Tot ce a plecat de la noi a ajuns în Olanda şi mai departe informaţiile nu sunt clare. Se pare că pe lanţ au fost mai mulţi intermediari", a declarat pentru ZF Radu Timiş, proprietarul şi preşedintele CrisTim, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori de pe piaţa locală de procesare a cărnii.

Traseul exact, cantităţile, destinaţia finală şi momentul în care s-ar fi produs frauda în scandalul cărnii de cal rămân în continuare neclare în condiţiile în care atât autorităţile europene, cât şi cele de la Bucureşti nu au prezentat până ieri seară un raport complet asupra acestei situaţii. Re­prezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare au anunţat că angajaţii instituţiei lucrau ieri la un raport detaliat referitor la acest scandal, concluziile urmând a fi făcute publice în zilele următoare.

Ministrul agriculturii Daniel Constan­tin s-a aflat ieri la Bruxelles pentru o întâlnire cu miniştrii agriculturii din ţările implicate în scandal.

În aceste condiţii singura reacţie oficială din România pe această temă a venit din partea secretarului de stat Achim Irimescu, prezent la un târg de produse ecologice în oraşul german Nürnberg.

"În urma discuţiei pe care am avut-o cu partenerii francezi şi britanici am stabilit clar că din România nu a plecat carne în amestec. Dacă în final carnea ar putea fi din România, dar amestecată de către alţii, deja nu mai este problema noastră. Mai nou, întelegem că în Marea Britanie sunt nişte probleme în abatoare de cabaline", a spus ieri Irimescu, citat de Mediafax.

"Nu este problema noastră, nu ne interesează ce se întâmplă în alte state membre, dar noi trebuia să luăm toate măsurile ca să verificăm dacă România este implicată în scandalul cu lasagna, în care s-a înlocuit carnea de vită cu cea de cal, pe motiv că ar fi mai ieftină. Desigur, nu este o problemă de siguranţa alimentelor, ci una de înşelare a consumatorului."

Secretarul de stat a mai declarat că în condiţiile în care autorităţile române nu au descoperit nereguli la procesatorii locali, scandalul nu mai are legătură cu România.

Financial Times a citat Ziarul Financiar într-un articol pe tema scandalul cărnii de cal

Cotidianul britanic Financial Times, publicaţie economică cu o istorie de 125 de ani, a citat în ediţia tipărită de ieri Ziarul Financiar într-un articol semnat de Neil Buckley pe tema scandalului cărnii de cal.

"Ziarul Financiar a anunţat că România exportă carne de cal de 10-12 milioane de euro anual, în condiţiile în care agricultura rămâne unul dintre pilonii principali ai economiei", a notat cotidianul britanic.

Scandalul cărnii de cal a adus în lumina reflectoarelor exporturile de carne de cal şi pe cele de carne de vită, un segment care a acoperit anul trecut aproximativ 30 de milioane de euro, ceea ce înseamnă sub un procent din totalul livrărilor de produse agroalimentare făcute în străinătate de firmele din România. Cu toate acestea, sensibilitatea consumatorilor europeni la securitatea alimentară şi la trasabilitate a transformat un scandal fără o miză financiară importantă într-un eveniment care a stârnit reacţii la nivel înalt.

În ultimele zile pe tema acestui scandal au avut reacţii atât preşedintele Traian Băsescu, preşedintele francez François Hollande, ambasadorul britanic Martin Harris, premierul Victor Ponta şi comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş.

Un antreprenor din industria cărnii: M-am păcălit şi eu în România şi am cumpărat carne de cal, iar pe acte era vită

Nicolae Ciuleac (63 de ani), directorul general şi proprietarul procesatorului de carne Carniprod Tulcea, care face afaceri pe piaţa locală de 20 de ani, spune că frauda prin schimbarea documentelor astfel încât carnea de cal să fie vândută sub forma cărnii de vită se practică în industria locală.

În acelaşi timp antreprenorul subliniază că scandalul cărnii de cal continuă să ridice semne de întrebare în condiţiile în care compania britanică Findus a declanşat scandalul în urma rezultatelor unor analize "de specie", o practică neuzuală în industria europeană a cărnii.

"Dacă nu vrem să ne schimbăm (jucătorii din industria locală a cărnii - n.red.) trebuie să suportăm consecinţele. Britanicii au descoperit frauda în urma unei analize de specie, ceea ce nu se practică în mod normal pentru că ai documentele care îţi certifică ce carne ai. De aceea, cred că au primit un pont în acest sens."

Antreprenorul, care conduce un business ce a rulat anul trecut 20 de milioane de euro, adaugă că există posibilitatea ca firmele româneşti care au vândut carnea de cal în străinătate să nu aibă nicio vină în condiţiile în care produsele au trecut şi pe la intermediari înainte de a fi procesate de compania franceză Spanghero.

"Este foarte posibil ca frauda să nu se fi întâmplat în ţară. În acest tip de fraudă totul se face cu documente în regulă. Cei care te păcălesc au documentele puse la punct."

El subliniază că jucătorii din industria cărnii recurg la fraudă în condiţiile în care marjele la export nu sunt mari, iar frauda reprezintă o pârghie prin care aceştia îşi pot maximiza profiturile. Ziarul Financiar a arătat anterior, în primele zile ale declanşării scandalului cărnii de cal, că diferenţa dintre preţul de export al cărnii de vită şi cel al cărnii de cal din România este de 1,5 euro/kilogram, ceea ce înseamnă o diferenţă de două treimi.

Nicolae Ciuleac mai spune că a fost la rândul său înşelat într-un mod similar cu cel ieşit la iveală în urma scandalului din prezent.

"Este o practică cunoscută, şi eu am fost păcălit în acelaşi fel de un comerciant din România."

Antreprenorul spune că în urmă cu doi ani a plasat o comandă de 200.000 de lei (aproximativ 50.000 euro) pentru carne de vită şi în realitate a primit carne de cal. (Gabriel Razi)

Cioloş: Un stat membru al UE nu trebuie acuzat doar pe vorbe

Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş a declarat ieri că apreciază reacţia autorităţilor de la Bucureşti în scandalul cărnii de cal şi că nu i se pare normal ca un stat să fie acuzat şi să îi fie afectată credibilitatea pe bază de vorbe şi speculaţii în presă.

"Mi se pare normal ca un stat membru care nu are o vină să nu fie acuzat doar pe vorbe sau speculaţii privind un anumit subiect, doar pentru că are un anumit nume acest stat membru sau altul", a declarat Cioloş, citat de Mediafax.

El a subliniat că a avut reacţii similare şi în urmă cu doi ani în timpul crizei castraveţilor infectaţi cu bacteria E.Coli, atunci când unele state membre ale UE au fost acuzate pe nedrept de alte state comunitare.

"Şi tocmai de aceea mi se pare normală, firească, reacţia autorităţilor României vizavi de reacţia altor state membre să nu se lanseze în presă acuzaţii care pot avea impact economic şi care se bazează deocamdată doar pe speculaţii şi pe ce spune unul sau altul", a subliniat oficialul european.

Totodată, el a ţinut să sublinieze că doar a fost informat de oficialii români despre evoluţia cazului şi de verificările făcute. Ieri la Bruxelles a avut loc şi întâlnirea între comisarul pentru sănătate şi protecţia consumatorului Tonio Borg şi miniştrii agriculturii şi siguranţei alimentare din statele membre, pe tema scandalului cărnii de cal.


Scandalul loveşte şi în producţii interne de aproape 400 mil. euro

Scandalul cărnii de cal loveşte pe piaţa internă şi în afacerile crescătorilor de vite şi cai. Valoarea acestor două pieţe se ridica la sfârşitul anului trecut la 390 milioane de euro, potrivit datelor estimative ale Eurostat.

Valoarea producţiei din industria creşterii bovinelor era estimată anul trecut la 365 milioane de euro, în creştere cu 43% faţă de 2011. Spre comparaţie, valoarea producţiei din sectorul creşterii cailor a fost anul trecut de 13,5 ori mai mică faţă de cea din industria creşterii bovinelor.