Austeritatea muşcă din economiile Europei: Germania a scăzut cu 0,6%, iar Franţa cu 0,3%

Autor: Ioana Nita 15.02.2013

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a scăzut cu 0,6% în ultimul trimestru al anului trecut, mai mult decât au anticipat pieţele şi analiştii, aducând astfel PIB-ului zonei euro cea mai slabă performanţă din ultimii patru ani. Toate marile economii ale uniunii monetare s-au contractat în ultimele trei luni ale anului trecut, dar o surpriză plăcută au adus câteva ţări din Eurpa de Est, printre care România.

Economia germană, motorul de creştere al Europei, a scăzut cu 0,6% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de trimestrul anterior, acesta fiind cel mai slab rezultat înregistrat de la apogeul crizei financiare, în 2009. În primele trei trimestre din 2012, Germania a avut creştere economică. Scăderea PIB-ului german reflectă în principal reducerea exporturilor, care au fost afectate de cererea slabă din celelalte state din Uniunea Europeană aflate în recesiune, scrie Financial Times.

"La baza scăderii economice din trimestrul patru stă în principal incertitudinea cauzată de criza datoriilor, iar un rezultat şi mai slab nu ar fi ceva dramatic. Incertitudinea începe să dispară din mintea managerilor mai repede decât era de aşteptat. Primul trimestru al acestui an ar putea aduce o surpriză plăcută", a spus Ulrike Randorf, economist la banca germană Commerzbank.

Scenariul că economia germană va reveni pe creştere este susţinută şi de Andreas Rees, economist-şef la UniCredit, care estimează că PIB-ul va avansa cu 0,3% în primele trei luni ale acestui an.

Franţa, tot mai slabă

Şi economia Franţei s-a contractat pe fi­na­lul anului trecut, cu 0,3% comparativ cu tri­mes­trul anterior, în condiţiile în care pro­ducătorii industriali elimină mii de locuri de muncă, iar preşedintele François Hollande face efor­turi pentru a preveni ca ţara să nu intre în prima recesiune de după 2009, notează Bloom­berg.

În primele două trimestre din 2012, PIB-ul Franţei s-a redus cu câte 0,1%, dar în trimestrul trei acesta a crescut cu 0,1%.

Pentru a evita recesiunea, socialistul Hollan­de vrea să reducă cheltuielile guverna­men­tale cu 60 miliarde euro în următorii ani. Anul trecut, deficitul comercial al ţării a fost al doilea ca mărime din statisticile oficiale, iar numărul cererilor de ajutoare de şomaj a atins cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani.

"Datele macroeconomice recente arată că performanţele Franţei urmează să fie mai slabe decât ale celorlalte ţări din regiune. În timp ce restul statelor par să îşi revină la începutul acestui an, Franţa pare că face un pas înapoi", potrivit analiştilor de la JP Morgan Chase.

Economia Italiei a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii patru ani

Economia Italiei, a treia ca mărime din zona euro, s-a contractat cu 0,9% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de trimestrul anterior, acesta fiind cel mai abrupt declin din ultimii patru ani şi vine chiar înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc la sfârşitul lunii, menţionează Bloomberg.

Evoluţia negativă a PIB-ului Italiei de la finalul anului trecut marchează al şaselea trimestru consecutiv de scădere, conform da­telor Insti­tu­tu­lui de Statistică de la Roma.

Banca cen­tra­lă a Italiei a solicitat ca următorul guvern ales să consolideze finanţele publice pentru a stimula competitivitatea şi creşterea economică.

Toată lumea îşi îndreaptă atenţia către poli­ti­cile economice înaintea alegerilor parla­men­tare, deoarece măsurile de austeritate im­plementate de premierul italian Mario Monti cu scopul de a reduce datoria publică eno­rmă, de 2.000 miliarde euro, întârzie să dea roade.

Spania se afundă şi mai mult în recesiune

Datele trimestriale nu indică o evoluţie pozitivă nici pentru economia Spaniei, a patra ca mărime din zona euro, care s-a afundat şi mai mult în recesiune cu PIB-ul în scădere cu 0,7%.

Majorările de taxe şi reducerile salariale au afec­tat cererea internă, iar companiile încă încearcă din greu să obţină fondurile pentru dez­voltare. Tot mai multe firme solicită intra­rea în faliment.

De asemenea, numărul şomerilor din Spania continuă să crească, îndreptându-se spre şase milioane, ceea ce reprezintă peste 26% din populaţia activă a ţării.

Acestea sunt în mare parte rezultatele măsurilor dure de austeritate implementate de guver­nul de la Madrid pentru a reduce datoria pu­blică. Însă, în cazul în care situaţia economiei spaniole se înrăutăţeşte şi mai mult, Comisia Europeană ar putea să îi acorde sta­tului iberic mai mult timp pentru a-şi atinge ţintele de deficit bugetar. Fondul Monetar Internaţional esti­mează că PIB-ul Spaniei se va reduce anul acesta cu 1,5%, mai mult decât în 2012.

Ungaria are cea mai abruptă scădere din Europa de Est

Dintre statele est-europene mem­bre ale UE, Un­garia a înre­gis­trat cea mai mare scădere trimes­trială a PIB-ului, de 0,9%, faţă de tri­mestrul trei din 2012, în timp de eco­no­miile României şi Bul­ga­riei au crescut cu 0,2%, respectiv 0,1%.

Declinul agriculturii şi al indus­triei sunt principalii factori care au dus la con­tracţia economiei ungare, notează Portfolio.hu.

"Sectorul agricol a înregistrat în al treilea trimestru o pierdere anuală de 20%, iar declinul din trimestrul patru este comparabil. Producţia industrială a fost, de asemenea, pe scădere, la fel şi exporturile şi consumul intern", a spus Pal Pozsonyi, statistician la KSH. El a adăugat că ultima dată când PIB-ul Ungariei a scăzut atât de mult a fost în trimestrul patru din 2009, când economia s-a contractat cu 4,4% în termeni anuali.

PIB-ul Ungariei s-a redus cu 2,7% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cehia a rămas în recesiune

Cehia, confruntată cu cea mai lungă recesiune înregistrată în statisticile oficiale, a con­semnat în trimestrul patru o scădere eco­no­mică de 0,2%. Acesta este al patrulea trimestru consecutiv în care PIB-ul s-a con­trac­tat, principala cauză fiind cererea internă slabă. Gospodăriile şi companiile şi-au redus consumul din cauza austerităţii şi a crizei datoriilor din zona euro.

"Economia este încă afectată de măsurile bugetare restrictive şi depinde foarte mult de revenirea cererii externe", a afirmat Luis Costa, analist al Citigroup.

Spre deosebire de Ungaria şi Cehia, economia Poloniei, cea mai mare din Europa de Est, a crescut în ultimul trimestru din 2012 cu 0,7%, potrivit estimărilor ministerului polonez de finanţe. Prognoza iniţială indica un avans de 1%, scrie Warsaw Business Journal.

Creşterea economică a încetinit progresiv anul trecut de la un trimestru la altul, pornind de la un avans de 3,6% în primele trei luni. Con­form estimărilor Biroului polonez de Statistică, PIB-ul a crescut pe ansamblul anului trecut cu 2%.

Polonia este singurul stat din UE care a evitat recesiunea în ultimii 20 de ani.

Ce spun oficialii din Germania şi Franţa

Philipp Roesler, ministrul german al economiei: Incertitudinile ridicate din Europa frânează investiţiile şi activitatea economică din Germania. Dar punctul de minim a fost depăşit.

Pierre Moscovici, ministrul francez de finanţe: "Luăm notă că cifrele pentru 2012 nu sunt bune, sunt în jurul valorii de zero, şi mai ştim că avansul din 2013 va trebui recalculat." Întrebat de jurnalişti dacă va fi forţat să implementeze măsuri de austeritate pentru a respecta promisiunile făcute UE de reducere a deficitului bugetar, ministrul a răspuns că nu vrea "să condamne ţara la recesiune".