Germania vrea să interzică exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică

Autor: Radu Bostan 18.02.2013

Ministrul german al Mediului, Peter Altmaier, a propus interzicerea fracturării hidraulice pentru extracţia gazelor de şist în zonele cu surse protejate de apă potabilă şi adoptarea până în luna septembrie a unei legi care să reglementeze tehnica de exploatare.

 

"Propun să interzicem fracturarea în zonele unde apa potabilă este protejată, iar în rest să facem teste de compatibilitate cu mediul. Mă aştept să avem o discuţie serioasă cu companiile şi cetăţenii afectaţi", a spus Altmaier într-un clip video publicat pe pagina de internet a guvernului german, potrivit Thomson Reuters.

 

Anterior, Altmaier declarase că nu crede că fracturarea va fi folosită în Germania în viitorul apropiat.

 

Ministrul a mai spus că doreşte un dialog calm pe tema exploatării gazelor de şist şi şi-a exprimat speranţa că Germania va adopta o lege în acest sens până la alegerile parlamentare din septembrie.

 

"Toată lumea trebuie să înţeleagă că nimic nu poate fi aprobat în Germania dacă nu are o justificare", a mai spus Altmaier.

 

Fracturarea hidraulică implică injectarea unei mari cantităţi de apă, combinată cu nisip şi substanţe chimice prin sondele de foraj, pentru a fractura şistul şi a elibera gazul prins în roci. Metoda este riscantă deoarece lichidele pot contamina pânza freatică, iar forările pot provoca microseisme.

 

În Germania, procedeul a fost interzis în landul Renania de Nord-Westfalia, despre care se crede că stă pe cele mai mari depozite de gaze de şist din ţară.

 

Producţia internă de gaze naturale a Germaniei este modestă comparativ cu consumul, iar ţara îşi acoperă necesarul mai ales prin importuri din Rusia, Norvegia şi Olanda.