Topul companiilor care au adus cei mai mulţi bani la buget în 2012

Autor: Razvan Voican 23.02.2013

O companie din domeniul petrolier a vărsat la bugetul statului cei mai mulţi bani anul trecut, 8 mld. lei, pe locul doi urmând un producător de ţigări cu 5,6 mld. lei, şi apoi tot o companie petrolieră cu 4,6 mld. lei, arată datele Ministerului de Finanţe.

Cinci companii din domeniul petrolier şi trei filiale de producători internaţionali de ţigarete domină clasamentul celor mai mari plătitori de taxe şi impozite la bugetul României, iar împreună cu BNR şi Romgaz au vărsat anul trecut 29,6 miliarde de lei (6,7 mld. euro), adică 15% din veniturile totale ale bugetului general consolidat. Romgaz şi BNR sunt singurele entităţi româneşti care mai figurează în topul primilor 10 contribuabili la bugetul naţional.

OMV Petrom, controlată de austrieci, se detaşează în clasamentul contribuabililor la bugetul naţional cu peste 8 miliarde de lei virate pe parcursul anului trecut. Este urmată la distanţă de producătorul de ţigări British American Tobacco (BAT) - cu 5,6 mld. lei, şi de Rompetrol Rafinare (care operează rafinăria Petromidia) - cu circa 4,6 mld. lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. Astfel, cele trei companii au contribuit împreună cu 18,3 miliarde de lei, asigurând aproape 10% din bugetul României.

Ruşii de la Lukoil sunt reprezentaţi chiar de două societăţi în top 10, alături de rafinăria Petrotel de pe locul 4 figurând pe poziţia a şasea şi Lukoil România - operatorul reţelei de benzinării care funcţionează sub acest brand.

 

În cazul celor trei companii de ţigarete care se numără printre cei mai mari contribuabili, BAT - al doilea mare plătitor de taxe, a raportat pe 2011 un profit net consistent de 317 milioane de lei. Philip Morris (locul 5) a avut profit de 14,9 milioane de lei, însă în ambele cazuri este vorba despre firmele înregistrate ca SRL-uri care se ocupă de comerţul cu ridicata al produselor din tutun. În schimb, JTI se situează pe locul 9 în clasamentul contribuabililor la bugetul naţional cu compania producătoare de ţigări, chiar dacă aceasta a raportat pe 2011 pierderi de 867 milioane de lei.

Printre rafinării şi distribuitori de ţigări îşi face loc pe poziţia a şaptea Banca Naţională, cu 1,51 mld. lei virate la bugetul general consolidat. Din poziţia de creditor net al sistemului bancar, BNR şi-a întărit anul trecut profitabilitatea, în timp ce băncile comerciale au cumulat o pierdere netă record de 2,1 mld. lei. Adăugând celelalte taxe şi impozite, BNR a contribuit anul trecut cu 1,51 mld. lei la veniturile statului, fiind cel mai mare plătitor dintre entităţile cu capital românesc. BNR a făcut profit în 2012 şi din plata primei rate de 670 mil. euro către FMI.
A doua entitate cu capital românesc prezentă în top 10 contribuabili pe 2012 este Romgaz, una dintre cele mai valoroase companii rămase în portofoliul statului şi care vine pe locul 8 în urma BNR cu aproape 1,5 mld. lei. Producătorul de gaze naturale face excepţie de la profilul trist al majorităţii companiilor de stat: pe 2011 a raportat un profit net de peste 1 mld. lei, iar după 6 luni din 2012 a înregistrat un câştig de circa 567 mil. lei.

Cu o economie în cădere şi presat să-şi reducă rapid deficitul bugetar, statul a apăsat în ultimii ani pedala impozitelor indirecte, majorând în mod dramatic cota standard de TVA, dar şi accizele.

În perioada 2009 - 2013 nivelul accizelor a fost majorat în mai multe valuri, atât ca sumă exprimată în euro, cât şi ca echivalent valoric în lei ca urmare a creşterii cursului leu/euro.
 

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro