Alegerile parlamentare din Italia riscă să afecteze semnificativ economia fragilă a ţării

Autor: Andreea Anghel 19.02.2013

Pe măsură ce alegerile parlamentare din Italia se apropie, analiştii avertizează că lupta strânsă dintre partidele politice aflate în cursa parlamentară poate întârzia alegerea unui nou guvern, ceea ce ar afecta semnificativ economia fragilă a Italiei.

"Alegerile din Italia rămân un eveniment cu un grad de risc ridicat. Riscul constă într-un rezultat neconcludent care să nu certifice victoria clară a unui partid prin majoritate de voturi. Acest lucru ar putea conduce la un blocaj, fiind necesară reluarea alegerilor", a declarat un analist al băncii elveţiene Credit Swiss pentru Bloomberg.

Conducătorul Partidului Democratic (PD) Pier Luigi Bersani este sprijinit de 33,8% din italieni, cu doar 5,7 puncte procentuale mai mult faţă de fostul premier Silvio Berlusconi, potrivit sondajelor publicate înainte de 9 februarie. Pe locul trei se află actorul, comicul şi bloggerul italian Beppe Grillo, preferat de 18,8% din populaţie. Ultimul loc îi revine lui Mario Monti, premierul tehnocrat aflat la conducerea guvernului până în decembrie anul trecut şi creatorul programului de măsuri de austeritate pentru reconsolidarea economiei italiene. El a obţinut un scor de 13,4% în sondaje.

Ultimele două luni de campanie s-au transformat într-o competiţie de promisiuni legate de reducerea taxelor. Austeritatea a fost un termen evitat în discursurile candidaţilor. Berlusconi le-a promis italienilor că va forţa Germania să relaxeze politica bugetară a UE.

Analiştii de la Credit Swiss au avertizat că participarea partidului lui Berlusconi la candidatura guvernului şi creşterea numărului de protestatari - aproximativ 30% din populaţie nu ştie pe cine să voteze, preferând să nu se prezinte la vot - creează o serie de incertitudini înainte de alegerile din 24 şi 25 februarie. Riscul ca niciun partid să nu câştige cu majoritate de voturi alegerile poate afecta semnificativ pieţele financiare, cel puţin pe termen scurt.

În pofida diferenţelor de opinie privind reformele necesare pe piaţa muncii, Luigi Bersani a spus că partidul său va forma o coaliţie cu partidul lui Mario Monti, a cărui popularitate a scăzut în rândul italienilor după ce guvernul condus de el a introdus măsuri dure de austeritate în vederea reducerii datoriei Italiei, care se ridicase la peste 120% din PIB-ul ţării. Cu toate că măsurile adoptate au dus la scăderea costurilor de împrumut ale Italiei, acestea au afectat sever locuitorii.

"În ceea ce ne priveşte, o coaliţie între partidul de centru-stânga condus de Bersani şi cel de centru-dreapta condus de Mario Monti este cea mai bună variantă de guvernare în urma acestor alegeri", au spus analiştii de la Credit Swiss.

Economia Italiei a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii patru ani

Italienii sunt chemaţi la vot într-o perioadă în care economia ţării se confruntă cu a patra recesiune din 2001 până în prezent, înregistrând scăderi pentru al şaselea trimestru consecutiv. Randamentul obliga­ţiunilor guvernamentale cu scadenţa la 10 ani este de 4,4%. Pe 25 noiembrie 2011 randamentele la obligaţiunile pe 10 ani au înregistrat un record al tuturor timpurilor din zona euro, de 7,26%.

Un eventual blocaj la alegerile parlamentare ar putea afecta strategia de reconsolidare economică a Italiei. Datele oficiale arată că PIB-ul Italiei a scăzut cu 0,9% în ultimul trimestru din 2012 faţă de al treilea trimestru al anului, conducând la o recesiune mai adâncă decât cea din 2008 şi 2009.