Rusia începe să facă lumină în cazul Magnitsky

Autor: Mădălina Dediu Panaete 18.02.2013

Procesul lui Sergei Magnitsky, avocatul rus care a murit în 2009 în închisoare, a început astăzi în Rusia, acesta fiind primul proces din istoria Rusiei şi Uniunii Sovietice în care inculpatul este mort, potrivit Financial Times.

Avocatul Magnitsky a fost acuzat de abuz de stimulente fiscale pentru a ajuta o companie să evite plata unor taxe în 2001, acuzaţii pentru care a fost iniţial închis în 2008. Ulterior, Magnitsky a acuzat mai mulţi oficiali din poliţie de comiterea unor fraude fiscale de 230 milioane de dolari.

Însă Rusia, în loc  să caute vinovaţii pentru frauda fiscală, l-a dat în judecată pe defunctul avocat pentru că ar fi creat chiar el această fraudă, mai scrie Financial Times. Avocatul a murit în închisoare, după un an în care a refuzat să-şi retragă plângerea împotriva poliţiei. Cu toate acestea, acuzaţiile lui Magnitsky nu vor fi examinate în cadrul acestui proces, spune Bill Browder, aflat la conducerea fondului de investiţii Hermitage Capital şi fostul şef al lui Magnitsky.

Masha Lipman, un analist politic al Centrului Carnegie din Moscova, spune că acest proces pare să fie împotriva legii ruseşti. Legislaţia rusă permite ca unei persoane decedate să i se deshidă un proces, dar numai în caz de reabilitare a imaginii şi doar la cererea familiei.

Mama lui Magnitsky şi avocatul ei s-au opus la început acestui proces şi au refuzat să se înfăţişeze la audierile preliminare aşa că instanţa a fost nevoită să numească un avocat al apărării.

Pe durata încarcerării, Magnitsky s-a plâns că, deşi suferea de dureri puternice de stomac, nu i s-au oferit îngrijriri medicale. Plângerile avocatului au creat un conflict diplomatic între Statele Unite ale Americii şi Rusia pe probleme de încălcarea drepturilor omului.

Procesul este o parte a efortului guvernului rus de a împiedica celelalte ţări de la adoptarea unei legi similare celei adoptate de Statele Unite în decembrie anul trecut, numită legea Magnitsky, prin care oficialii ruşi din SUA care au încălcat drepturile omului sunt trecuţi pe o aşa-numită „listă neagră” şi li se blochează vizele şi activele.

Bill Browder a început recent o campanie pentru promovarea unei legi similare în Europa, începând cu o vizită la Paris săptămâna trecută.