Parchetul îl acuză pe Pistorius de omor cu premeditare, apărarea susţine că a fost un accident

Autor: Adrian Petculescu 19.02.2013

Parchetul l-a acuzat pe campionul paralimpic Oscar Pistorius că a ucis-o cu premeditare pe prietena sa, fotomodelul Reeva Steenkamp, în timp ce avocatul apărării a susţinut, marţi, în faţa judecătorului, că sportivul a împuşcat-o pe femeie din greşeală, informează AFP. 

"Victima a fost împuşcată de trei ori în timp ce era în baie, iar uşa toaletei a fost distrusă din exterior. Credem că uşa era închisă cu cheia", a declarat procurorul Gerrie Nel, subliniind că acuzatul nu a prezentat anchetatorilor versiunea sa.

În locuinţa sportivului nu erau decât două persoane în momentul comiterii crimei, a adăugat el.

"Şi-a pus protezele, a mers şapte metri şi a tras. A împuşcat o femeie inocentă, neînarmată. A tras de patru ori. Acuzatul i-a spus surorii lui că a crezut că era un hoţ. De ce s-ar închide un hoţ în toaletă?", a continuat procurorul.

Barry Roux, avocatul lui Pistorius, a susţinut în faţa judecătorului că nu a fost vorba de o crimă, menţionând "cazuri similare în care soţul a tras asupra soţiei din greşeală, crezând că este un intrus".

"Nu există niciun element care să indice premeditarea. Tot ce ştim este că ea s-a închis în toaletă. Ea a fost împuşcată în toaletă (...) el a crezut că este un intrus", a precizat avocatul, evocând "moartea prematură şi nefericită" a pritenei sportivului, moment în care Pistorius a izbucnit în plâns.

Avocatul a solicitat eliberarea pe cauzţiune a clientului său, ţinând cont că acuzatul nu a mai fost condamnat anterior şi nici nu este implicat în alt caz în afara celui prezent.

Atletul Oscar Pistorius a fost inculpat pentru uciderea prietenei sale, după ce a împuşcat-o mortal pe aceasta, în noaptea de miercuri spre joi. Femeia ucisă în locuinţa atletului este Reeva Steenkamp, în vârstă de 30 de ani, un fost fotomodel sud-african şi prezentatoare TV, care a apărut pe coperta revistei FHM şi a fost imaginea cosmeticelor Avon în Africa de Sud. Poliţia a precizat că victima a fost atinsă la cap şi la braţ de gloanţe şi a decedat pe loc. În locuinţa sportivului a fost găsită arma crimei, un pistol cu calibrul 9 mm, înregistrat pe numele lui Pistorius.

Oscar Pistorius a intrat în istoria atletismului mondial la JO de la Londra, când a devenit primul alergător cu ambele picioare amputate care a concurat în competiţiile olimpice rezervate sportivilor fără dizabilităţi. El a ajuns în semifinalele probei de 400 de metri. La câteva zile după JO de la Londra, Pistorius şi-a păstrat titlul la Jocurile Paralimpice în aceeaşi probă. La Beijing, el a fost triplul campion la 100, 200 şi 400 de metri. În palamaresul său, figurează şase tiluri de campion la Jocurile Paralimpice, o medalie de argint şi una de bronz.