Premierul demisionar al Bulgariei: "Nu voi face parte dintr-un guvern sub care poliţia bate oamenii”. Cum a provocat scumpirea electricităţii demisia unui guvern

Autor: Bogdan Cojocaru 20.02.2013

Executivul bulgar şi-a anunţat astăzi demisia din cauza protestelor masive îndreptate împotriva preţului mare al energiei şi austerităţii, alăturându-se astfel lungului şir de guverne europene care s-au prăbuşit în contextul crizei datoriilor.

 

Premierul Boiko Borisov a încercat să calmeze protestatarii prin demiterea ministrului de finanţe, lăudat în străinătate pentru disciplina fiscală introdusă, şi prin promisiunile de a reduce preţul energiei şi de "a pedepsi" companiile multinaţionale. Angajamentele nu au avut efectul scontat, scrie agenţia Thomson Reuters.

"Nu voi face parte dintr-un guvern sub care poliţia bate oamenii", a afirmat Borisov când şi-a anunţat demisia.

El a menţionat că licenţa de distribuţie de energie a unităţii bulgare a CEZ, cea mai mare companie de utilităţi din Europa Centrală şi de Est, va fi retrasă, ceea ce va pune Bulgaria pe curs de coliziune cu Cehia.

Bulgaria a fost exporator net de energie până când UE a condiţionat aderarea de închiderea centralei nucleare de la Kozlodui.