Spionajul economic al Chinei devine insuportabil pentru SUA. Ce e "Unitatea 61398" din armata chineză

Autor: Andrei Cîrchelan 20.02.2013
Marea majoritate a atacurilor cibernetice lansate împotriva Statelor Unite ale Americii a fost descoperită ca având punctul de origine în apropierea unei clădiri de 12 etaje de la periferia metropolei chineze Shanghai, o clădire care găzduieşte unitatea militară 61398. Această unitate este considerată creierul din spatele celor mai importante atacuri şi jafuri cibernetice organizate la nivel gobal, potrivit presei internaţionale.
 
Un articol publicat recent în cotidianul american New York Times explică faptul că atacurile grupului denumit “Comment Crew”, deoarece membrii organizaţiei lasă de obicei comentarii sau linii de cod în infrastructura site-urilor pe care le atacă, nu sunt o problemă nouă pentru comunitatea de informaţii din SUA. De-a lungul timpului, grupul a extras terabiţi întregi de date de pe serverele unor companii precum Coca Cola şi Halliburton, dar şi de pe servere ale Uniunii Europene.
 
Autorităţile chineze şi reprezentanţii lor diplomatici neagă vehement implicarea în activităţi cibernetice ilegale, iar problema spionajului industrial este trecută, în mod tradiţional, pe plan secund în relaţiile dintre SUA şi China.
 
Atacurile recente, însă, devin din ce în ce mai în ce mai îndrăzneţe şi iau ca ţintă structuri din ce în ce mai importante din Statele Unite, potrivit New York Times. Atacurile se concentrează în ultima vreme pe infrastructura critică a americanilor, reţeaua de electricitate, conductele de gaze şi utilităţile. Un atac recent a avut ca ţintă o companie care controlează 60% dintre conductele de petrol şi gaze din America de Nord.
 
Unitatea 61398, care oficial este denumită Biroul 2 din Departamentul 3 al Statului Major al Armatei Populare de Eliberare a R.P. Chineze, este aproape inexistentă în documentele oficiale ale Chinei. Specialiştii în spionaj spun, însă, că această unitate este elementul central al activităţilor de spionaj cibernetic desfăşurate de China.
 
Administraţia Obama nu a discutat niciodată în mod public activităţile de spionaj chinez, dar o telegramă secretă din 2008, apărută cu o zi înainte de alegerea lui Barack Obama ca preşedinte, descrie în detaliu agitaţia pe care o provoacă atacurile Chinei asupra serverelor guvernului american. SUA nu sunt nici ele străine atacurilor cibernetice, având în vedere că recent au lansat un atac cibernetic împotriva programului nuclear iranian, cu ajutorul virusului Stuxnet, dezvoltat în colaborare cu Israel.
 
Obama a făcut şi el aluzie la aceste atacuri cibernetice asupra Americii în discursul asupra stării naţiunii, dar nu a specificat dacă se referă la China sau altă ţară.
 
„Ştim că ţări şi companii străine ne fură secretele corporative. Acum, inamicii noştri încearcă să obţină puterea de a ne sabota reţeaua electrică, instituţiile financiare şi sistemele de control al traficului aerian. Nu putem accepta un viitor în care să privim înapoi la aceste momente şi să ne întrebăm de ce nu am făcut nimic”, a spus Obama.
 
Click aici pentru a descărca raportul (în engleză) asupra atacurilor venite din China.